Een eetverslaving is normaal, maar wat kunnen we ertegen doen?

We eten allemaal wel eens teveel. Dat ene stukje chocolade dat eindigt in het op schrokken van de hele reep, of toch net die tweede zak chips terwijl je op de bank een film kijkt. Toch is dit anders dan een eetverslaving; in dit geval liggen de problemen namelijk dieper. Bij veel eet verslavingen worden emotionele problemen opgelost met voedsel. Het eten om emoties te kalmeren, een leegte te vullen of juist om het slechte gevoel in jezelf te bevorderen. Een eet verslaving kan verschillende redenen hebben die vaak nog niet zo makkelijk te ontdekken zijn. Schaam je dan ook absoluut niet om op tijd professionele hulp in te schakelen. Dit zou zomaar eens het verschil kunnen maken tussen winnen van je verslaving, en verliezen. Deze professionals werken dagelijks met mensen met gelijksoortige problemen, en weten precies hoe ze verslavingen als deze aan moeten pakken. Maar wat kun je nu nog meer doen met een eetverslaving?

Verslaving aan smaken
Als we de smaken zoet, zuur, zout en hartig opnoemen is er gegarandeerd een smaakvariatie bij waarbij het water je direct in de mond loopt. En dat is helemaal normaal. Zoute producten waar net een beetje zoet aan is toegevoegd, werken nu eenmaal ontzettend verslavend, en andersom precies hetzelfde. En laat de combinatie van deze smaken nu net terug te vinden zijn in bijna alle producten in de supermarkt! Denk maar eens aan de zoet-zoute paprikachips: voedingsproducenten weten precies welke smaakcombinaties verslavend werken, en doen hier hun voordeel mee.

Beloning door dopamine
Het eten van smakelijk voedsel brengt dopamine vrij: dat ene stofje in de hersenen waar we onszelf zo goed door voelen. Iedere keer dat je eet, wordt het stofje dopamine in je hersenen vrijgemaakt en ‘beloon’ je jezelf op deze manier voor het eten van voedsel. Maar deze dopamine zorgt ervoor dat we onszelf zo goed voelen, dat we willen blijven eten: want dat gelukkige gevoel willen we natuurlijk niet kwijt.

Wat kun je ertegen doen?
Gelukkig zijn er ook meerdere manieren om hier iets aan te doen. Om te beginnen kunnen we dat stofje dopamine ook door een andere manier vrij spelen: namelijk door te sporten. Het kost vaak wat moeite om van de bank af te komen, maar zodra we eenmaal aan het sporten zijn komt dat goede gevoel al snel om de hoek kijken. Maar ook dingen zo simpel als het aanpassen van ons eetpatroon, het nadrukkelijk niet kopen van bepaald voedsel en het bewuster eten kunnen ons stukje bij beetje losmaken van onze eetverslaving.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk