Echtpaar uit Nieuwegein de dupe van phishing en spoofing

Op maandag 18 januari dit jaar is een echtpaar in Nieuwegein het slachtoffer geworden van phishing en spoofing. Een zogenaamde medewerkster van hun bank weet hen te bewegen hun bankpassen door te knippen, in een enveloppe te doen en mee te geven aan een vrouw, die de enveloppe aan de deur komt ophalen.

Tevens weet de zogenaamde bankmedewerkster achter hun pincode te komen. Met de bankpassen en pincodes wordt binnen korte tijd meer dan 20.000 euro van hun bank- en spaarrekening opgenomen. Er zijn beelden van een man die meerdere malen met de bankpassen pint.

Truc
Het echtpaar krijgt een sms-je dat lijkt van hun bank afkomstig te zijn. De man logt in op zijn account van ING. Er is niets bijzonders aan de hand en hij logt weer uit. Vlak daarna gaat de telefoon. Iemand die zich voordoet als een bankmedewerker begint over het sms-je.

Vertrouwen
De man vertrouwt het niet en zegt dat ook. De vrouw aan de telefoon blijft rustig en zegt dat de man haar telefoonnummer kan controleren op de site van de bank. En daar heeft ze zijn vertrouwen mee gewonnen.

Pas doorknippen
Dan vertelt de vrouw dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat iemand de pinpas komt ophalen. De man moet de pas op een speciale manier doorknippen en aan de koerier die langskomt, meegeven.

Pinnen
De pas wordt dan weer aan elkaar geplakt en dan kan ermee gepind worden. Op bewakingsbeelden van een pinautomaat aan de Bankstede in Nieuwegein is te zien hoe een man ruim 20.000 euro pint van de rekening van het echtpaar.

Pincode
De zogenaamde bankmedewerker aan de telefoon krijgt de man ook zover dat hij de pincode noemt. Ze zegt dat ze die nodig heeft om de code op een zwarte lijst te zetten. Met alle verzamelde bankgegevens krijgen de criminelen toegang tot het internetbankieren van de slachtoffers. Daardoor lukt het ze om geld over te maken van de spaarrekening naar de lopende rekening, de pinlimiet te verhogen en kan er ruim 20.000 euro gepind wordt.

Signalement
De man op de beelden van de pinautomaat is slechts één van de verdachten die zich bezig hebben gehouden met de oplichting van het echtpaar.

  • donkergetinte huid
  • slank postuur
  • zwarte hoodie, capuchon over zijn hoofd
  • donkerblauwe bodywarmer, wit rond logo op de borst
  • zwarte strakke broek,
  • witte, halfhoge sportschoenen

Tips
Alle informatie die kan helpen om hem te vinden is welkom. Geef uw tips door via de tiplijn: 0800 – 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

Vragen
Op de pinbeelden komt niet de vrouw in beeld, die de bankpassen heeft opgehaald, maar een man. We hebben beelden van hem terwijl hij vele keren achter elkaar met de bankpassen van het echtpaar pint. Wie herkent deze man, die het echtpaar tienduizenden euro’s lichter maakt?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk