Duurzaamheidlezing in de bieb

Op donderdag 7 oktober van 20.00 tot uiterlijk 22.00 uur organiseert “Samen Duurzaam Nieuwegein” samen met “De Tweede Verdieping” in onze bibliotheek de Duurzaamheidslezing.
Het thema is: Wat zijn de gevolgen van de Klimaatverandering.

De berichten over de snelle opwarming van de aarde kunnen u bijna niet zijn ontgaan. Maar u hebt vast ook vragen bij dit moeilijke onderwerp. Klimaatwetenschappers over de hele wereld verzamelen en beoordelen de resultaten van onderzoek en verbinden daar conclusies aan. Die conclusies worden neergeschreven in periodieke IPCC-rapporten voor de Verenigde Naties. Begin augustus heeft het IPCC een nieuw rapport opgeleverd over de klimaatverandering. Belangrijke conclusies zijn o.a.:

• Snelle klimaatverandering veroorzaakt door de mens
• Grens van 1,5 graad eerder bereikt
• Drastische maatregelen zijn snel nodig

Wat is nu precies dat IPCC rapport? En wat staat er in over het huidige klimaat? Wat zijn de nieuwe inzichten en wat betekent dat voor Nederland? Wat kunnen we doen om ons beter voor te bereiden op het toekomstig klimaat? Wat heeft dat voor gevolgen voor de dienstverlening van het KNMI, bijvoorbeeld voor de weerwaarschuwingen?

Jan Rozema – Afdelingshoofd Weer en Klimaat Diensten van het KNMI – zal u hierover in zijn inleiding op informeren. Maar ook voor andere vragen is er 7 oktober ruime gelegenheid deze te stellen. Via de site van De Tweede Verdieping kun je je ticket bestellen.

Introductie van de lezing door Jan zelf
Afgestudeerd in de electrotechniek ben ik begonnen bij Rijkswaterstaat in het werkveld van het meten: Waterstanden, stromingen, golven, wind en dergelijke. Ik heb altijd iets met het water en weer gehad, dus toen de mogelijkheid ontstond om hoofd “Waarnemen” te worden bij het KNMI heb ik in 2006 de overstap gemaakt.

In 2016 ben ik overgestapt naar de functie van hoofd “Verwachtingen” (formeel hoofd Weer- en Klimaat Dienstverlening). Het mooie van mijn werk is de maatschappelijke relevantie: Natuurlijk door middel van het waarschuwen voor gevaarlijk weer, maar zeker ook door bij te mogen dragen aan bewustwording rondom het fenomeen van klimaatverandering. Ik vind het heel erg leuk om over beide onderwerpen iets te komen vertellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren