Duidelijkheid toekomstplan voor bewoners Irenestraat en Margrietstraat

De herontwikkeling van dit gebied kreeg vorige week de steun van het college van B&W. Dat betekent dat bewoners nu met voorrang kunnen verhuizen naar een andere woning.

Voor de Margrietstraat en Irenestraat in Vreeswijk ligt al jaren het plan klaar om dit gebied te herontwikkelen. Sinds 2020 is Woonin (voorheen Mitros) al in gesprek met de bewoners. Maar het plan stuitte op weerstand bij een gedeelte van de buurt. Daarom is destijds besloten om het plangebied op te splitsen. Voor deelgebied A is nu dus overeenstemming bereikt. De huidige bewoners kunnen met ingang van het Sociaal Plan met voorrang verhuizen naar een andere woning.

Bewoners kunnen met voorrang verhuizen
“Het Sociaal Plan is samen met de bewoners tot stand gekomen. Dat het nu sinds april officieel van kracht is, is een mijlpaal voor bewoners én Woonin. We hebben hier met z’n allen lang op gewacht, aldus sociaal projectleider Saskia Ramsodit-Gowricharn.” In het Sociaal Plan staan afspraken over bijvoorbeeld de verhuiskostenvergoeding, terugkeergarantie en dus ook de urgentieverklaring. Zo verleent de gemeente Nieuwegein de bewoners niet alleen stadsurgentie, maar ook regio urgentie. Dat betekent dat bewoners voorrang krijgen op vrijkomende woningen in Vreeswijk in Nieuwegein, maar ook op woningen in de regiogemeenten van Utrecht. Bovendien hebben deze bewoners het recht om met voorrang terug te keren naar de nieuwbouw in Vreeswijk.

Ruimte voor 49 duurzame appartementen
De dertig woningen in het plangebied maken plaats voor 49 nieuwbouwappartementen. Deze woningen zijn duurzaam en energiezuinig. Het ontwerp sluit goed aan bij het dorpse karakter van Vreeswijk, een belangrijke randvoorwaarde die vanuit de gemeente werd gesteld. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en er worden openbare parkeerplekken toegevoegd. Bovendien zijn de appartementen levensloopbestendig. Dat betekent dat ze zeer geschikt zijn voor ouderen. Ook komen er 16 woningen beschikbaar voor bewoners met een zorgvraag.

Doorstroom in Vreeswijk bevorderen
We bouwen hier niet alleen om een goed en nieuw woonproduct neer te zetten. We bouwen ook om de doorstroom in Vreeswijk te bevorderen.” Yuen-Kwan Lam – vastgoed ontwikkelaar bij Woonin – ziet dat mensen graag in Vreeswijk blijven wonen. Niet alleen ouderen, maar ook de jongere generatie. “Met deze ontwikkeling voegen we extra woningen toe aan Vreeswijk, waarmee we ouderen de mogelijkheid bieden om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Zij laten vaak een ruime eengezinswoning achter, die dan weer vrijkomt voor bijvoorbeeld een jong gezin. Zo helpen we de doorstroming in Vreeswijk op gang.”

De sloop van de dertig woningen staat gepland voor de zomer van 2024, zodra de laatste huurder een nieuwe woning heeft gevonden. In de tussentijd werken we door om alle benodigde vergunningen te verkrijgen en krijgt het ontwerp meer vorm. Als alles volgens planning loopt, is de nieuwbouw begin 2026 gereed.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk