Bewoners Vreeswijk starten petitie tegen sloop woningen

‘Slopen is bezopen!’ Met die leus verzetten tientallen bewoners uit Vreeswijk zich tegen de mogelijke sloop van hun huizen. Volgens verhuurder Mitros verkeren de woningen in slechte staat en moet er nieuwbouw voor in de plaats komen. Bewoners grijpen alles aan om hun tegengeluid te laten horen. “De huizen kunnen prima worden gerenoveerd”, zo klinkt het. Ook is er inmiddels een petitie opgestart.

Vooral bewoners uit de Margrietstraat zijn boos. Eerst zouden alleen de huizen aan de Irenestraat en de Tramstraat worden gesloopt; pas in maart dit jaar hoorden de bewoners van de Margrietstraat dat ook de huizen die zij huren over een jaar of twee waarschijnlijk tegen de vlakte gaan.

‘Het grootste deel van de woningen is niet geschikt voor verduurzaming. Daarnaast zien wij dat Vreeswijk vergrijst en er weinig geschikte appartementen zijn met een lift. Uit onderzoeken van Mitros is gebleken dat hierdoor ouderen niet kunnen doorstromen naar een geschikte woning en jongeren niet in de wijk kunnen instromen. In Vreeswijk moeten dezelfde kansen zijn voor jonge en oude huishoudens, om er te wonen. Dit alles maakt dat renovatie niet bijdraagt aan de toekomst van Vreeswijk’ aldus Mitros.

‘Alle eengezinswoningen aan de Margrietstraat zijn nooit in dit sloopvoorstel aan de orde geweest en zijn op het laatste moment opeens in deze plannen meegenomen! Dat heeft grote onrust en onzekerheid bij de bewoners. Aan deze woningen zou namelijk groot onderhoud/renovatie plaatsvinden zo liet Mitros enkele jaren terug weten aan de huidige bewoners. ‘Hier is Mitros nooit meer op teruggekomen’ zegt Meijers van het Klankbordgroep Vreeswijk (KBG).

Dat beide partijen recht tegenover elkaar staan maakt bovenstaand videoverslag duidelijk. Ook de politiek liet afgelopen week weten zich zorgen te maken over de communicatie van Mitros richting de bewoners. Zo hield de SP in Nieuwegein een enquête waaruit dit bleek. Ook de grote onzekerheid over de terugkeer na de eventuele sloop was een van de uitkomsten. ‘Ook de noodzaak van sloop wordt,’ aldus de SP, ‘in twijfel getrokken.’

Vooralsnog zitten de bewoners niet te wachten op nieuwbouw. Ze zijn een petitie gestart. Van Zuilen: “Ik zeg niet dat ik nieuwbouw niks vind. Ik vind gewoon dat je iets wat goed is, niet moet afbreken. Ik ben echt gehecht aan mijn huis. We hebben een mooie tuin en deze huizen zijn écht te renoveren. We gaan door tot het bittere eind.” Inmiddels zijn meer dan 215 handtekeningen gezet tegen de sloop van de woningen aan de Margriet-, de Tram- en de Irenestraat.

Woningen in de Margriet-, Irene- en de Tramstraat in Vreeswijk dienen afgebroken te worden voor nieuwbouw met terugkeer garantie voor de huidige bewoners.

Laden ... Laden ...

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren