Drie nieuwe fietstochten gelanceerd langs de oude verdedigingslinies

De provincie Utrecht heeft drie nieuwe fietstochten gelanceerd, de Waterlinies Weekendtochten van 100 tot 125 kilometer, die u natuurlijk ook doordeweeks mag fietsen. U trapt heel wat kilometers weg door vijf mooie oude verdedigingslinies in de provincie die het unieke verhaal vertellen van de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen). Al trappend ontdekt u de spannende verhalen achter de waterlinieforten en geniet u van bloeiende voorjaarsvelden.

Afgelopen zomer werd de UNESCO-werelderfgoedstatus toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat werd gevierd met een virtuele show op de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis in Nieuwegein.

Plofsluis
De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis
U kunt overal in onze provincie starten en fietst in no time het prachtige groene waterliniegebied in. De routes vertellen het verhaal van 2000 jaar militaire geschiedenis en onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders namelijk zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur.

Boost ondernemers
Rob van Muilekom, gedeputeerde cultuur en erfgoed provincie Utrecht: “De Hollandse Waterlinies en de Limes zijn niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, het is iets om trots op te zijn. De verdedigingslinies geven onze provincie karakter en een uniek verhaal en het waterliniegebied vormt een mooie groene oase waar inwoners op adem kunnen komen. Deze fietstochten brengt u op verrassende plekken en maken dit bijzondere militaire erfgoed in onze achtertuin beleefbaar. Tegelijkertijd geven ze een boost aan lokale ondernemers op de route. Die vindt u soms op bijzondere plekken, op stoere forten of in oude vestingstadjes.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren