Deel bedrijventerrein Het Klooster wordt natuur

Braakliggende grond op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein wordt voorlopig een natuurgebied. De gemeente heeft als eerste in de regio afspraken gemaakt met het Rijk en met natuurorganisaties over dit soort lege gebieden. Door de economische crisis wordt er voorlopig niet gebouwd, maar overlaten aan de natuur was tot voor kort een te groot risico voor grondeigenaren. Beschermde planten of dieren die zich op een terrein vestigden, mochten niet verplaatst worden en dat betekende vaak een eind aan de bouwplannen.

Dankzij nieuwe regels van het rijk is dat probleem nu opgelost. Grondeigenaren kunnen nu al een ontheffing op de Flora- en Faunawet aanvragen, zodat ze de beschermde planten en dieren later wel mogen verplaatsen.

Voor Nieuwegein betekent dat voorlopig niet alleen nieuwe natuur, maar ook een flinke besparing. De gemeente moest veel maaien op de braakliggende terreinen om de komst van planten en dieren tegen te gaan. Dat hoeft niet meer en dat scheelt veel geld, zegt wethouder Gadella tegen RTV Utrecht.

Wel wordt er geld uitgetrokken voor natuurbeheer op Het Klooster. “Je zou het publiek een rol kunnen geven, maar we gaan sowieso samenwerken met natuurorganisaties”, aldus de wethouder. Gadella zegt dat het niet mogelijk is om het duurzame bedrijventerrein definitief om te vormen naar natuurgebied. “Er ligt een bestemmingsplan, we hebben er opties op uitgegeven en er zijn bedrijven geïnteresseerd.”

“Over tien jaar is de situatie heel anders”, zegt Gadella. Hij denkt dat er dan weer volop wordt gebouwd. De bijzondere dieren en planten zullen dan zorgvuldig herplaatst worden. “En hopelijk blijven ze dan hangen in Nieuwegein.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren