De voordelen van lekdetectie

Een lekkage dient zo snel mogelijk verholpen te worden. Doe je dit niet? Dan kan er flinke waterschade ontstaan in jouw woning. Probleem is alleen dat een lek niet altijd even makkelijk is op te sporen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een onzichtbare lekkage. Vermoed je dat er sprake is van zo’n lek? Dan biedt lekdetectie uitkomst. De kans is aanwezig dat deze term niet direct een belletje doet rinkelen. Toch pluk jij er waarschijnlijk ook de vruchten van. Om jou te overtuigen, zetten we hieronder de voordelen van lekdetectie op een rijtje.

1. Lekkage is snel opgespoord
Het opsporen van een onzichtbare lekkage kan betrekkelijk lastig zijn. Dit is zeker het geval als het om een lek in een leiding in een vloer of muur gaat. Er kan in dat geval een vochtplek ontstaan op de vloer of muur, maar dit is lang niet altijd het geval. Met behulp van lekdetectie kun je zo’n lekkage desondanks toch snel opsporen. Nadat het lek boven is, kun je direct in actie komen. Hierdoor blijft de waterschade mogelijk beperkt.

2. Hoeveelheid hak- en breekwerk is minimaal
Sommige mensen breken een vloer of muur open als zij vermoeden dat er sprake is van een lekkage. Op deze manier kun je uiteindelijk de bron van een lek vinden. Toch heb je geen enkele garantie. Daarbij komt dat je op deze manier behoorlijk wat schade aanricht. Hier hoef je bij lekdetectie niet bang voor te zijn. Waarom niet? Omdat de bron van een lekkage bij deze techniek tot op de millimeter nauwkeurig opgespoord wordt. Als het lek in de vloer of muur zit, weet je precies waar je moet breken. Het hak- en breekwerk blijft hierdoor beperkt, evenals de schade.

3. Iedere lekkage op te sporen  
Een derde voordeel van lekdetectie is dat je er iedere lekkage mee op kunt sporen. Dit komt doordat een lekdetectiespecialist verschillende methoden kan gebruiken. Als het gaat om een lekkage in een leiding, gebruikt een specialist vaak een warmtebeeldcamera. Hiermee kan hij de leidingen in een vloer of muur in kaart brengen. Als de camera een verschil in warmte aangeeft, duidt dit doorgaans op een lekkage.

Vermoed je dat de lekkage op een moeilijk bereikbare plek zit? Dan biedt een warmtebeeldcamera mogelijk geen uitkomst. In dat geval zal een lekdetectiespecialist een endoscoop gebruiken. Dit is een kleine, wendbare camera die uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld de ruimte onder een douchebak of onder het bad. Op deze manier heeft een lekdetectiespecialist ook hier het lek snel boven.

Je kunt overigens ook lekdetectie laten uitvoeren als er sprake is van een daklekkage. Een lekdetectiespecialist kan dan de rookproef toepassen. Met behulp van een generator blaast hij rook in de ruimte onder het dak. Deze rook ontsnapt vervolgens via de opening in het dak naar buiten, waardoor het lek eenvoudig te lokaliseren is.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren