De veranderende rol van de overheid, deel 3.

Een gemiste kans? In de ABZ raadscommissievergadering van 19 januari 2006 stond onder agendapunt 12 het onderwerp ‘Kaders voor uitbesteding’ ( 2006 – 017) op de agenda.De VVD fractie zag er naar uit om dit onderwerp te behandelen en zo de voortgang te houden in de ingeslagen weg. Welke weg zult u vragen ? 
Hierbij mijn 3e bijdrage over ‘uitbesteding en de veranderende rol van de overheid’. De aanleiding en wat is er gebeurt de laatste 13 maandenDe aanleiding.
In de vergadering van de begrotingsbehandeling 2005, op 11 november 2004 is een motie aangenomen waarin de Raad het College verzoekt :
"het College zo spoedig mogelijk een voorstel aan de Raad voor te leggen waarin het uitbesteden van taken nader wordt uitgewerkt".Nu lag dan eindelijk een voorstel ‘Kaders voor uitbesteding’ op tafel en dat na ruim een jaar. Is er niets gebeurt in die tussentijd. Natuurlijk wel en heel veel zelfs. De ambtelijke organisatie heeft heel veel onderzoek en voorwerk gedaan. De Ondernemingsraad heeft ingesproken in de Commissie ABZ van 6 oktober.
Het College heeft een bureau aangesteld om hen verder te begeleiden op dit moeilijke pad; dit bureau heeft eveneens op 6 oktober een presentatie gehouden. Het vervolg op deze presentatie, het stellen van kaders, werd op dat moment door de Raad niet wenselijk geacht.En nu de nota in de commissie ABZ
De vvd fractie is en was van mening dat het College niets meer en niets minder dan de motie moest uitvoeren en met voorstellen moest komen. Het is juist dat de Raad een kaderstellende functie heeft en dat heeft de Raad dan ook aangegeven. De motie is klip en klaar hierin; de ‘overwegingen’ in de motie van de Raad zijn voor de VVD fractie in deze fase voldoende kader.
Dus College aan de slag en kom met voorstellen.De VVD fractie wil niets liever dan op korte termijn een discussie in en met de Raad en met het College over hun voorstellen waarin alle elementen, de voors en tegens van de voorstellen vermeld zijn. Een aanpak die wij in de Raad gewend zijn en waar meestal niet voor wordt terug gedeinsd ook niet indien er "vervelende en lastige onderwerpen " voor liggen. De Raad neemt zijn verantwoordelijkheid, daar zijn ze door de burgers voor gekozen.Wij vinden het dan ook jammer dat de partijen die in november 2004 nog de moed hadden de motie te steunen en een opdracht tot onderzoek gaven welke overheidstaken voor uitbesteding in aanmerking kunnen komen nu afhaakten. 
Ja, men wilde zelf de kaders stellen en daar een Raadscommissie voor instellen. Maar tot instelling van een commissie is het niet gekomen, laat staan dat er kaders kwamen.
Het lijkt op weglopen voor de verantwoordelijkheid en wil men deze hete aardappel even doorschuiven naar een volgende Raadsperiode.
Als dat zo is, is er veel tijd verloren, doet men afbreuk aan al het werk dat al die medewerkers in het huis die de afgelopen maanden voor dit onderwerp hebben gedaan en we hebben de ontwikkeling over een duidelijke visie op de rol van de gemeente Nieuwegein stilgelegd.Wij vinden dit een gemiste kans.
Hopelijk vinden ze de weg na de verkiezingen weer terug.

Bert Quaedvlieg

030 6049113
a.quaedvlieg@aqu.nl

Uw vragen of opmerkingen verneem ik gaarne
bq

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk