De Opruimestafette: ‘Samen werken aan een schone omgeving’

Dat opruimen een feestje kan zijn, werd donderdag 27 juni al snel duidelijk op jenaplanschool Zuiderkroon. De leerlingen stonden te popelen om te beginnen aan hun aandeel in de Opruimestafette van de Robijnscholen. Wethouder Marieke Schouten overhandigde namens de gemeente grijpstokken, ringen voor vuilniszakken en handschoenen aan de school om ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier zoveel mogelijk zwerfafval konden verzamelen.

De initiatiefnemers van de Opruimestafette, Nina en Melvin uit groep 6 van De Toonladder Galecop, waren speciaal naar de Zuiderkroon gekomen om de materialen van de gemeente in ontvangst te nemen. Vol trots vertelden zij de wethouder over hoe deze opruimactie van alle openbare scholen is ontstaan. Wat begon met hun hond die tijdens wandelingen steeds weer flesjes en blikjes kwam brengen, mondde uit in een estafetteactie in Nieuwegein en IJsselstein waarbij alle openbare Robijnscholen ieder jaar zwerfvuil gaan opruimen.

Initiatiefrijk
De gemeente Nieuwegein is blij met initiatiefrijke kinderen als Nina en Melvin. Met hulp van hun opa schreven ze de burgemeester een e-mail, gingen ze in gesprek met de directeur van hun school en hielden ze een presentatie voor de directeuren van alle openbare scholen van Robijn. “Geweldig dat er zulke creatieve kinderen in Nieuwegein zijn die een brief met hun ideeën naar de burgemeester sturen,” zegt wethouder Marieke Schouten.

“Als gemeente vinden we het belangrijk dat Nieuwegein mooi, heel en schoon is. We zijn er ook trots op dat kinderen in onze stad met zulke goede ideeën komen en daarmee laten zien dat iedereen, jong en oud, kan helpen om Nieuwegein schoon en mooi te houden. Dit soort initiatieven ondersteunen we van harte.”

Om beurten
Onder het motto: Wij hebben er schoon genoeg van! ruimen de basisscholen van Stichting Robijn om beurten zwerfafval op rondom hun school en in hun wijk. De materialen van de gemeente worden daarbij telkens door leerlingen van de ene school naar de andere doorgegeven. Fred Teunissen, bestuurder van Stichting Robijn, is trots op Nina en Melvin. “Het is geweldig hoe zij iedereen enthousiast hebben gemaakt voor deze opruimactie. Zij laten zien dat maatschappelijke betrokkenheid en in actie komen ook op jonge leeftijd al kunnen leiden tot mooie ontwikkelingen. De directeuren van onze scholen hoefden er dan ook geen seconde over na te denken toen de twee hun idee presenteerden. De Opruimestafette was geboren.”

De Opruimestafette is een jaarlijks terugkerende actie. Een aantal wijken is dit schooljaar al opgeruimd door leerlingen van De Toonladder Galecop, De Toonladder Zuilenstein, De Veldrakker, De Meander, De Schakel, De Krullevaar en De Tandem. Tot de zomervakantie volgen nog de IJsselsteinse Robijnscholen De Trekvogel, De Torenuil en ’t Kasteel.

Wethouder Marieke Schouten met de leerlingen Melvin en Nina

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren