De Doorslag gecontroleerd op explosieven

De Doorslag, een deel van de Kromme IJssel en de Gekanaliseerde Hollandse IJssel van Nieuwegein tot aan Gouda zijn toe aan een baggerbeurt. Op een aantal plekken in de IJssel, zijn mogelijk niet gesprongen explosieven aanwezig. Daarom onderzoeken duikers in de week van 29 maart 2016 het water op mogelijke explosieven. Als deze inderdaad worden aangetroffen, worden ze verwijderd en onschadelijk gemaakt, zodat er veilig kan worden gebaggerd. Het onderzoek wordt in eerste instantie in een proefvak uitgevoerd, in het gedeelte onder het viaduct van de A2 over de Gekanaliseerde Hollandse IJssel in Nieuwegein.

Op basis van de evaluatie van dit proefvak besluit het waterschap hoe het vervolgtraject in Nieuwegein en de overige gemeentes wordt aangepakt. De baggerwerkzaamheden maken deel uit van een programma om de Gekanaliseerde Hollandse IJssel op te knappen.

Uit historisch onderzoek weet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden dat op sommige plekken in de Gekanaliseerde Hollandse IJssel bommen en munitie terecht zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is bij normaal recreatief gebruik niet gevaarlijk, maar kan dat bij baggerwerkzaamheden wel zijn. Alle verdachte metalen objecten uit het historisch onderzoek zijn met een onderzoeksboot in kaart gebracht. Deze objecten moeten allemaal benaderd worden door gespecialiseerde duikers. In veel gevallen zullen de verdachte objecten onder andere gedumpte kluizen, verkeersborden, fietsen en andere metalen voorwerpen blijken te zijn. Als het toch om een niet gesprongen explosief gaat, wordt deze verwijderd en op een andere locatie onschadelijk gemaakt.

Tijdens de duikwerkzaamheden is de aanwezigheid van duikers onder water te zien aan een duikvlag. Vanaf de week van 4 april 2016 wordt gebruik gemaakt van een werkschip. Gedurende de duikwerkzaamheden kan de scheepvaart veilig passeren en treedt er geen gevaar op voor de duikers. Er zijn geen wegafsluitingen noodzakelijk tijdens de duikwerkzaamheden. De baggerwerkzaamheden beginnen naar verwachting in 2017 en nemen waarschijnlijk twee jaar in beslag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk