Pas geopend Aldi in Blokhoeve mag voorlopig openblijven van de rechter

De net geopende Aldi in de wijk Blokhoeve mag voorlopig openblijven. Dat heeft de rechter vanmorgen  geoordeeld in het kort geding. (lees hier de uitspraak) De gemeente Nieuwegein had de Aldi in Blokhoeve voor de rechter gesleept, nadat concurrerende supermarkten, waaronder De PLUS, Nettorama, AH Hoogzandveld en de Dirk, eerder al een zaak aanspanden tegen de gemeente Nieuwegein. De rechter geeft Aldi in deze zaak gelijk, vanwege eerder gemaakte afspraken.

Aldi en de gemeente hadden namelijk afgesproken het hoger beroep in die eerste rechtszaak af te wachten. De supermarkt mocht van de gemeente openblijven tot de uitspraak er zou zijn, maar intussen stapte de gemeente dus tóch naar de rechter. “Uit de toelichting van Aldi en de gemeente (…) en een e-mail blijkt dat afgesproken is dat partijen samen optrekken”, staat in de uitspraak.

‘Samen optrekken’
Van dat “samen optrekken” was onlangs weinig te zien in de rechtbank. Waar de gemeente en Aldi in eerste instantie dus onderling hadden afgesproken dat de Aldi vóór de uitspraak van de eerste rechtszaak open mocht blijven – het was immers de gemeente die haar grond in volle overtuiging aan Aldi had verhuurd – stonden partijen nu toch opeens tegenover elkaar.

De “soap” rond de supermarkt gaat de gemeente hoe dan waarschijnlijk ook een hoop geld kosten. Niet alleen de juridische kosten lopen op. Ook moet de gemeente waarschijnlijk duizenden euro’s aan dwangsommen betalen aan de concurrerende supermarkten. Dat besloot de rechter in de eerste rechtszaak tussen de gemeente en die supermarkten, en was ook de reden dat de gemeente van Aldi eiste tóch dicht te gaan.

De rechtbank geeft Aldi overigens ook gelijk als het gaat om de belangen die spelen. In de uitspraak valt te lezen: “De rechtbank vindt dat de belangen van Aldi, waar veertien mensen werken, op dit moment zwaarder wegen dan de (financiële) belangen van de gemeente en de belangen van de andere supermarkten.”

Blijft de Aldi open?
De uitspraak betekent dus dat de nieuwe Aldi voorlopig open mag blijven, in ieder geval tot het hoger beroep in de ándere zaak. Die zal op 6 februari aanstaande worden gehouden bij het Hof Arnhem-Leeuwarden. Dan moet blijken of de concurrenten in supermarktland opnieuw gelijk krijgen en ook een kans moeten krijgen op de huidige plek van de Aldi een supermarkt te openen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk