De Digitale Stad Nieuwegein

Dag van de Vrijwillige Inzet Promotie voor herhaling vatbaar

Je kunt het bijna niet gemist hebben als je afgelopen weekend in Cityplaza was: de promotie van vrijwilligerswerk georganiseerd door het VrijwilligersHuis Nieuwegein. Tientallen vrijwilligers stonden klaar om te vertellen over hun ervaringen met vrijwilligerswerk en je een kijkje te geven achter de schermen bij hun organisaties.

Voorheen was de Vrijwilligersmarkt ingericht met allerlei aparte marktkramen, maar dit jaar zag je dat de organisaties meer met elkaar verweven raakten en zelfs promotie voor elkaar deden! Tussen de flyerende mensen door stak een metershoog dartbord ver boven iedereen uit. Jong en oud pakte maar wat graag de bal en probeerden de roos te raken. Verderop werd een kind geschminkt als piraat en ernaast kleurde een meisje tevreden haar kleurplaat in. Blije gezichten en bevlogen vrijwilligers: een mooie dag voor Nieuwegein!

Met stoepborden werden de mensen geattendeerd

Het is duidelijk dat een de dag van de Vrijwillige Inzet Promotie het vrijwilligerswerk de aandacht geeft die het verdient. Met spandoeken werden de diverse organisatie gepromoot. Jeannette Verplancke, Projectleider VrijwilligersHuis Nieuwegein: “Het is geweldig dat een aantal nieuwe mensen zich heeft opgegeven voor vrijwilligerswerk. Maar minstens zo mooi is om al deze gedreven vrijwilligers met elkaar samen te zien werken; samen de boodschap van vrijwilligerswerk uit te dragen. Vrijwilligerswerk is er voor iedereen, en het brengt je zoveel voldoening.”

Dit alles is natuurlijk niet zomaar tot stand gekomen: de gemeente Nieuwegein is sterk op het gebied van vrijwilligerswerk. Een aantal jaren geleden kwamen inwoners met het plan om vraag en aanbod van vrijwilligerswerk voor heel Nieuwegein onder één dak samen te brengen. Dit resulteerde in het VrijwilligersHuis Nieuwegein; een platform waar alles samenkomt en waar de vrijwilligersorganisaties zijn onderverdeeld in 6 domeinen: Sport, Kunst & Cultuur, Zorg, Welzijn, Onderwijs en Duurzaam.

Op deze manier komen de maatschappelijke organisaties beter en sneller met elkaar in contact. En zo was de promotiedag afgelopen weekend ook ingericht: zes domeinen waarin alle organisaties gebroederlijk naast elkaar stonden. Geen kramen waarachter mensen stonden, maar groepen mensen die met elkaar in gesprek waren.

De verwachting is dat een promotie dag als deze vaker georganiseerd gaat worden, aldus Anke Abbink, coördinator van het VrijwilligersHuis Nieuwegein. “Deze laagdrempelige manier van in contact komen met vrijwilligers is de beste manier om meer te leren over het werk en jouw eigen mogelijke bijdrage. Deze dag is absoluut voor herhaling vatbaar. Wij organiseren het snel weer!”