Cryptovaluta steeds populairder onder Nederlandse bevolking

Steeds meer Nederlanders lijken in de ban te zijn van de bitcoin en andere cryptovaluta. Niet zo vreemd natuurlijk, gezien de ontwikkeling van de koersen. Met name de bitcoin, afgekort BTC, weet al geruime tijd alle ogen op zich gericht. De BTC koers schoot in relatief korte tijd omhoog en aan die opmars lijkt nog geen einde te komen. Nadat autofabrikant Tesla bekend maakte ook fors in de virtuele munt te gaan investeren, werd opnieuw een forse koersstijging gerealiseerd. Toch blijven financiële experts, onder wie onze demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën, voortdurend wijzen op de gevaren. Je kunt je hele investering zomaar ineens kwijt zijn, want beleggen blijft altijd een risico.

Vermogensbescherming
Geschat wordt dat 700.000 Nederlanders inmiddels bitcoin bezitten. Voor het succes van deze cryptovaluta bestaat een eenvoudige verklaring. Banken bieden nauwelijks nog rente of brengen zelfs rente in rekening voor het stallen van je spaargeld. Dat houdt in dat je vermogen elk jaar wat afneemt. Door de jaarlijkse inflatie wordt het geld dat je overhoudt ook nog eens minder waard. Het is dus niet vreemd dat mensen bitcoin kopen om dat verlies te compenseren. Ze zien de koersstijgingen van de afgelopen maanden en beseffen dat ze daar ook een graantje van kunnen meepikken. Maar zoals wel vaker is gesteld, bieden referenties uit het verleden absoluut geen garanties voor de toekomst. Niemand weet wat de koers van de bitcoin volgende maand zal zijn en dus blijft het altijd een risico om al je geld hierop te zetten.

Onderzoek
In maart 2021 heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau Markteffect een steekproef gehouden onder 1020 respondenten van 18 jaar en ouder. Daaruit bleek dat het overgrote deel van de Nederlanders bekend is met de term bitcoin. Maar liefst 91% van de ondervraagden gaf aan de term te kennen, terwijl 5% de virtuele munt daadwerkelijk zelf blijkt te bezitten. Van deze bitcoinbezitters blijkt meer dan de helft er tenminste duizend euro in te hebben geïnvesteerd. Bovendien blijkt ook uit het onderzoek dat veel mensen pas in het afgelopen jaar met bitcoin gestart zijn en dat een kwart van alle Nederlanders overweegt om dat voorbeeld te volgen.

Video
Over bitcoin bestaat bij veel mensen nog heel wat onduidelijkheid. Daarom plaatste NOS op 3 via YouTube op 1 mei 2021 een video online met uitleg over cryptovaluta. De titel luidt: “Waarom zo veel mensen het op bitcoin hebben gemunt.”

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk