Katern

Controle op verkooppunten vuurwerk

Deze maand houden de gemeente, de brandweer en de politie extra toezicht op vuurwerkverkooppunten in Nieuwegein en de bijbehorende opslagplaatsen. Het extra toezicht bestaat onder meer uit adviserende en controlerende bezoeken. Deze bezoeken vinden plaats om gevaarlijke en milieubedreigende situaties te voorkomen.

Begin december zijn de bedrijven die vuurwerk gaan verkopen voor de eerste maal bezocht. Rond die tijd was er in de meeste opslagplaatsen nog geen vuurwerk aanwezig, maar wel kon worden nagegaan of de regels worden nageleefd. Waar dat niet het geval was , zijn ondernemers alsnog in de gelegenheid gesteld om de gebreken te herstellen. De opslagplaatsen moeten aangepast zijn voordat er vuurwerk mag worden opgeslagen.

Gedurende de verkoopperiode zal de politie erop toezien dat de verkoop van het vuurwerk ordelijk verloopt. Ook wordt dan nagegaan of niet te veel vuurwerk in de bedrijven aanwezig is. Bij overtredingen worden direct maatregelen getroffen, zoals het in beslag nemen van vuurwerk en / of het opmaken van een proces-verbaal.

Opslagplaatsen in Nieuwegein

In Nieuwegein zijn twee grote vuurwerkopslagplaatsen (respectievelijk 4000 en 6000 kg) die moeten voldoen aan de voorschriften in de aan het bedrijf verleende milieuvergunning. De overige zes verkooppunten met een opslag tot 1000 kg vuurwerk moeten voldoen aan de eisen uit het Besluit opslag vuurwerk milieubeheer. De voorschriften in het Besluit en de milieuvergunningen hebben onder meer betrekking op de wijze van opslag van vuurwerk, de voorzieningen voor de brandveiligheid en de hoeveelheden en soorten vuurwerk die mogen worden opgeslagen. Zo mag bijvoorbeeld in een verkoopruimte zonder sprinklerinstallatie niet meer dan 50 kg vuurwerk aanwezig zijn. In een verkoopruimte die wel beveiligd is met een zo’n installatie mag maximaal 250 kg vuurwerk aanwezig zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk