Column Willeke Stadtman” ‘In tijden van corona (44)’

Premier Rutte had het voorspeld in zijn persconferentie van 13 april. Nu kon het nog niet, maar het kabinet zou elke week kijken of er wél ruimte zou zijn om te versoepelen. In de dagen erna werd de toon van Rutte een stuk somberder. De ziekenhuizen lagen vol, de besmettingen liepen op. Het kon wel 5 mei worden, of anders 12 mei.

En toen kwam die gezegende zondag in het Catshuis, waarop van Dissel namens Hoofd Modelleur Jacco Wallinga van het RIVM aankondigde dat de piek van de besmettingen binnenkort bereikt zou worden.

Hoe binnenkort was niet exact aan te geven, de marges waren groot. Daarbij, er moest van alles meezitten: het vaccinatietempo, de temperatuur moest omhoog, en de modellen moesten kloppen, dat natuurlijk ook. En toen was het kabinet om.

Tijdens de persconferentie van 20 april deed Rutte omzichtig kond van de aanstaande versoepelingen. Als volk moesten wij goed begrijpen dat het hier om een verantwoord risico ging. Het had iets vaderlijks. We mochten meer gaan buitenspelen, maar we moesten wel heel goed op het verkeer letten. Want als iedereen zou denken dat de trossen nu los konden, hadden wij het bij het verkeerde eind. Nee, het was geen gok. Mogelijk kan Rutte het woordenboek nog eens naslaan op het woord ‘gok’. Want een gok is een voorspelling van een onzekere uitkomst. Hoezo geen gok?

Volgens Rutte gaan we voorzichtig met hele kleine stapjes en onder strikte voorwaarden een beetje versoepelen. Ik dacht nog, hij houdt het bij de terrassen, maar daar stootte hij al voortvarend door: opheffen avondklok, thuis twee bezoekers per dag, winkelen zonder afspraak, markten open, bij begrafenissen van 50 naar 100, theorie-examens bij rijlessen mogen weer, en studenten in het hoger onderwijs mogen één dag per week ‘fysiek’. En daar komt de verruiming van het OV nog bij: reizen mag straks ook zonder noodzaak en de treinen zitten vanwege het thuiswerken al bomvol!

Uit de reacties van leden van het OMT bleek weinig dualisme tussen het OMT en het kabinet. Ze begrepen het wel, die leden van het OMT. Ze hadden iets anders geadviseerd: het was nog te vroeg, eerst op weekbasis 10% minder ziekenhuisopnamen. Maar als je elke zondag bij elkaar op de koffie bent, ontstaat er toch een soort band en dan neem je het niet zo nauw als er niet naar je geluisterd wordt. Dus was het aan onze nationale knuffelintensivist Diederik om te memoreren dat Rutte vergeten had om te zeggen dat er op basis van de cijfers voorafgaand aan 28 april nog op de rode knop gedrukt kon worden.

Intussen liggen de ziekenhuizen overvol, wordt de reguliere zorg steeds verder afgeschaald en worden de verloven van zorgverleners voor de meivakantie ingetrokken.

Ik ben blij voor de ondernemers. Dat dan weer wel.

Met vriendelijke groet Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk