Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (31)’

Na veel soebatten is het er toch van gekomen. Sinds 1 december trekt heel Nederland al dan niet modieus gemondkapt door de publieke ruimten. Het boetebeleid is nog niet helemaal op orde, maar als alles meezit, kunnen de eerste boetes binnenkort uitgeserveerd worden. Wie denkt dat de discussie daarmee verstomd is heeft het mis.

Bij de ingang van de Witte boekhandel op Cityplaza stond een dikke oude man (type kandidaat voor de eerste vaccinatieshift) enorm uit te varen tegen de verkoopster. Het was een schandaal. Volgens hem was Cityplaza geen publieke binnenruimte en omdat er geen deur zit tussen de wandelgangen en de winkel is de winkel dat dus ook niet. De verkoopster draaide zich wijselijk om en zei bij het afrekenen tegen ons: ‘gewoon niet zeuren, mondkapje op en gaan met die banaan.’

Het is natuurlijk heel fijn voor de Zwarte-Pieten-discussie dat Sinterklaas zo opzichtig uit beeld is. Het enige dat de Sint nog een beetje overeind houdt is het Sinterklaas journaal. Van Rutte moest Sinterklaas alleen naar de winkel, en iedereen snapte dat hij daarmee bedoelde dat wij niet massaal moesten gaan shoppen, maar gelukkig zorgde Black Friday – dit jaar opgerekt tot een week – voor een uitzonderlijke stormloop van winkelend Nederland. Als alles meezit wordt dit inschattingsfoutje het kabinet niet al te zwaar aangerekend.

Echtgenoot T. en ik hebben er trouwens van genoten: kopje koffie, speculaasje, laptop en maar winkelen voor de Sint. En de dagen daarna van die verrassende instant ontmoetingen met haastige pakjesbezorgers die al op de weg terug zijn nog voordat ze het pakje schielijk hebben overhandigd.

Enfin.

Nu de mondkapjes discussie eindelijk is gaan liggen, kunnen we ons bij gebrek aan andere activiteiten volop storten op de vaccindiscussie. Want, alles meezit, kan er vanaf 4 januari gevaccineerd gaan worden, aldus de immer montere minister Corona.

Vooralsnog zit er van alles niet mee. De huisartsen kunnen niets beginnen met het Pfizer vaccin: het moet gekoeld op -70 graden, en daar hebben ze de voorzieningen niet voor.

De verpleeghuizen zien allerhande beren op de weg, ze spreken van een ‘operatie van ongekende omvang, met militaire precisie’ en de eerste kanonnen moeten nog in stelling gebracht worden. Daarbij is het niet duidelijk of het vaccin geschikt is voor de oudste doelgroep.

De GGD’s leunen intussen relaxed achterover: met de huidige vaccinatiestrategie hoeven ze pas in augustus (lees augustus!) massaal gaan vaccineren. Maar alleen als alles meezit. En dan hebben we hebben het nog niet gehad over de vaccinatiebereidheid. Die schijnt nu rond de 50% te schommelen en eerder af te nemen dan te groeien.

Ik wil niet somberen, maar ik denk dat we tot de zomer met de anderhalvemetersamenleving in onze maag zitten.

En je zult het zien: als alles meezit, valt het toch nog tegen.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

2 thoughts on “Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (31)’

  1. Linda

    Voor mij mogen ze er drie meter van maken. Wil liever helemaal geen mensen in mijn buurt, mag dat ook? Die muilkorf doen ze maar op, ik niet trouwens. Kan nu aan elke bruinhemd gaan uitleggen wat me mankeert.

  2. Linda

    Ohja, en dat vaccin neem ik ook niet. Als het meezit, blijft het nog heel lang zo. Lekker rustig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren