Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (27)’

Ik vroeg me af waarom ik eigenlijk nog naar de persconferentie zou kijken. Alle nieuwe te nemen maatregelen waren al uitgelekt en de opstelling kan ik inmiddels dromen. Rutte rechts, voor de kijker links. De Jonge links, voor de kijker rechts, en in het midden op een iets verhoogd platform de gebarentolk.

Persoonlijk denk ik dat er in Den Haag een hele hoge ambtenaar is die in opdracht van het kabinet zorgt voor het uitlekken van informatie. Dat er achter de schermen, in de spelonken van de ministeries, een Hoofd Uitlek Ministeriële Organen is, die zijn ambtenaren met gerichte opdrachten op pad stuurt om op relevante plekken bewust informatie uit te lekken. Bij voorkeur in de wandelgangen, waar journalisten en politieke duiders zich ophouden, zodat ze de opgedane informatie in hapklare brokken kunnen uitserveren aan het volk.

Ze weten het natuurlijk niet helemaal zeker, zeggen ze, maar het lijkt toch voor de hand te liggen dat Rutte en De Jonge kiezen voor…. En dan volgt er een relaas dat je Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie word voor woord foutloos hoort nazeggen. Dat heet regie. Dat is als woorden in de plaats komen van echte communicatie. Hoe dan ook: als kijker doe je ook je best. Je doet je best om begrip te hebben voor het kabinet. Voor hen is het ook allemaal heel moeilijk.

Ik was niet helemaal aangesloten bij de persconferentie. Eigenlijk wilde ik vooral weten hoe Rutte zou reageren als Trump herkozen zou worden. Of Rutte dan met die gulle alom tegenwoordige en daardoor vaak nietszeggende lach én met een ferme uitgestoken hand (Trump geeft qua Corona nergens om) opnieuw maatjes wilde worden met die gnoom in het Witte Huis. Of hij de fatsoensnormen en de waarden waar we in ons land aan hechten daarmee impliciet zou verkwanselen. Alleen om Trump een plezier te doen.

Los hiervan worstel ik met de vraag waar we nu eigenlijk staan. We zijn heel goed bezig, maar niet goed genoeg, aldus Rutte. We waren vorige week ook al heel goed bezig, maar toen was nog niet duidelijk of dat goed genoeg was. Want zagen we dat ook in de cijfers? Dat niet.

Ik wil Rutte geen woorden in de mond leggen. Het was genoeg, zoveel was wel duidelijk. We konden kiezen of delen. Alleen: dat zei hij niet. We werden dringend maar beleefd uitgenodigd op het feestje van de sociale distantie. Dat typeert Rutte.

Het spijt me ook dat ik deze keer tijdens de persconferentie vooral oog had voor de strakke scheiding in zijn haar. Hoe komt die scheiding daar? Doet hij dat zelf? Heeft hij daar een speciaal kammetje voor? Geen idee.

Nooit iets over uitgelekt.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk