Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (23)’

Ze stonden achter elkaar op de roltrap van Cityplaza, twee oude wat morsige mannetjes, ze droegen allebei een royaal uitgevallen plastic zak. De een was volledig kaal, de ander droeg een vaal geruite pet.

Eenmaal boven op het grote binnenplein – als de looppijlen gevolgd moeten worden – liep de Kale tegen de looprichting in en belandde daarmee binnen de 1,5 meter van de Pet. De Pet liep rood aan, en blafte: ‘Ken je die pijlen niet zien? Je mot die kant op.’ ‘Ik moet helemaal niks, bemoei je met je eige, ik bepaal zelf wel waar ik loop,’ zei de Kale. Ze stonden nu op gepaste afstand recht tegenover elkaar. Om hen heen verzamelde zich een kluitje mensen.

‘Jij moet je bek houden,’ brieste de Pet.
‘Je moet zelf je bek houden,’ schreeuwde de Kale.
‘Jij moet je bek houden, maar dat kun je niet.’ De Pet draaide zich om en sjokte weg.
De Kale haalde zijn schouders op, keek schichtig om zich heen, nam de lege plastic tas in zijn andere hand en verdween richting de roltrap.

Enfin.

Er blijken wel meer ongeregeldheden plaats te vinden onder de noemer van een Coronadialoog. Recent werd ik in mijn mailbox belaagd door een oud-klasgenootje, ze is arts en een vooraanstaand lid van het antivaxxers gilde. Of ik een petitie wilde ondertekenen tégen de Coronamaatregelen. Een bescheiden schare aan hoogleraren was mij daarin al voorgegaan, zag ik. Het was een soort van #ik doe niet meer mee voor intellectueel Nederland.

Ik had het nog niet eerder gehoord, maar er blijken nu twee rivaliserende teams te zijn die het kabinet van advies voorzien: het welbekende Outbreak Management Team (OMT) onder leiding van Jaap van Dissel, directeur van het RIVM en het Red Team dat in de zomer opgericht is om het OMT van een weerwoord te voorzien, met daarin een prominente rol voor de voorganger van Jaap bij het RIVM: Roel Coutinho, viroloog. Dus zeg maar, een adviesteam dat een ander team van advies voorziet, met in de periferie een 100-tal deskundigen die ook hun zegje mogen doen.

Aan de vooravond van de persconferentie heeft Rutte aan het OMT gevraagd of zij advies wilden uitbrengen over door het Red-Team uitgebrachte advies inzake de mondkapjes.

Leden van het OMT hebben anoniem hun beklag gedaan over de groeiende invloed van het Red Team dat in hun optiek onder één hoedje speelt met de oppositie. De uitkomst van dit achter-de-schermen-gevecht mondde uit in een klinkende overwinning voor het Red Team dat handelen uit voorzorg bepleitte: ‘doe niet alleen wat je wéét dat werkt, maar ook wat zou kúnnen werken, zoals een mondkapjesplicht.’

Daags na de persconferentie bekeerde Rutte zich tot de mondkapjes religie. Het bleef bij een dringend advies. Rutte houdt niet van verplichtingen.

Ik was blij dat ik net op tijd een gros mondkapjes besteld had. Helaas zijn ze me allemaal te groot.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren