Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (20)’

Nu het Coronavirus met zomerreces is en de grootste hitte van de crisis voorbij lijkt te zijn, ga ik columnmatig voorlopig maar even in een lockdown.

Vanmiddag was ik op Cityplaza. De kinderen spetterden als vanouds in de ‘bedriegertjes’ op het plein, ouders en grootouders zaten er vergenoegd naar te kijken, de terrassen waren goed gevuld en mensen liepen redelijk argeloos langs elkaar heen. De 1,5 meter was een optie, maar had niet meer de prioriteit van pakweg vijf weken geleden, toen we elkaar als mogelijke virusverspreider nog angstvallig uit de weg gingen.

Bij de meeste supermarkten is het desinfecteren van karretjes inmiddels gedelegeerd aan de klanten. Bij AH staat een bord met een bericht: de karretjes worden regelmatig schoongemaakt door medewerkers, maar we mogen – als we dat willen – natuurlijk zelf ook een stuk papier van de rol afscheuren, dat besprenkelen met een spuitbus met onbekende inhoud om vervolgens met dat papier ons eigen karretje nog schoner te maken dan de medewerkers al gedaan hebben (?). Be my guest!

In de krant lees ik dat er veel ophef is in Den Haag. Mag die Coronawet, die raakt aan onze grondwettelijke vrijheden er komen? Mogen we straks bij een eventuele tweede golf IC-bedden toedelen op basis van leeftijd? Mag er geloot worden tussen de koning en een dakloze als er een tekort is aan IC-bedden? Moet er nu al een evaluatie komen naar het managen van de crisis, terwijl we volgens Rutte nog midden in die crisis zitten?

Den Haag is terug bij het ‘Oude Normaal’. Er is weer ruimte om langs politieke lijnen te ruziën over van alles dat niet het belang dient van de burger, maar van de partij die electoraal wil scoren.

In de krant lees ik dat onderzoekers en wetenschappers over de hele wereld zich in het zweet werken om een vaccin te vinden, een medicijn, een cocktail van medicijnen, alles om dat virus de kop in te drukken.

Nederland heeft samen met Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen doses besteld van het kansrijke Oxford vaccin, waarvan nog niet duidelijk is of dat uiteindelijk een werkzaam vaccin zal zijn, maar volgens Hugo de Jonge  moeten we voorkomen dat we achter in de rij staan. Het ‘Nieuwe Normaal’ is Holland First.

We zijn aangeraakt door iets dat voorlopig groter is dan wij zelf. Een minuscuul organisme dat alleen kan overleven in de mens als gastheer. We zijn er wereldwijd aan ten prooi gevallen. We zoeken een uitweg.

We willen terug naar het ‘Oude Normaal’. Toen we nog gewoon met zijn allen uit ons dak konden gaan bij Ajax-Feyenoord, op de kermis, op dancefestivals, op pleinen en straten, en uit volle borst konden zingen in kerken en koren. Wij zijn het zat. Maar dat geldt niet voor het virus.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp. Voorlopig is dit de laatste column van Willeke over dit onderwerp. Hopelijk NIET tot de ‘tweede golf.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren