Katern

Column SportID van de week: ‘Heb jij mascotte Joggy al gespot?’

Elke week schrijft één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Deze week valt de eer te beurt aan Julia van Weelden, buurtsportcoach positieve gezondheid en JOGG-regisseur. Dit keer wil Julia je graag meenemen in het verhaal van Joggy. Hoe is Joggy ontstaan en waarvoor kan Joggy ingezet worden?

Julia van Weelden: ‘Laten we beginnen met het uiterlijk van Joggy. Joggy is een grote wortel met sportschoenen en een zweetband. Joggy traint graag met tomaat- en aardbeigewichten. Joggy is de mascotte van JOGG Nieuwegein. JOGG staat voor ‘een gezonde jeugd, een gezonde toekomst’ en stelt zich ten doel de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen structureel gezonder te maken.’

‘Stel je eens voor dat iedereen in 2040 lekker in z’n vel zit. Dat we allemaal gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen. Zo’n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen?’

‘Het lijkt mij dat iedereen dit wil, maar de vraag is: hoe gaan we dit bereiken? We hebben hiervoor iedereen nodig die wil en kan bijdragen. Dit geldt zeker voor de doelgroep zelf, de kinderen. Om de kinderen te bereiken, het goede voorbeeld te geven en ze eraan te herinneren dat het belangrijk is om lekker in je vel te zitten, is er vorig jaar een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe mascotte uitgezet. Een spannende wedstrijd met maar liefst 142 inschrijvingen! Uiteindelijk werd Lisa Fooij uitgeroepen tot de grote winnaar met dit gave ontwerp van Joggy.’

Genoeg water drinken
Mascottes zijn grote levende knuffels waar zowel kinderen als volwassenen dol op zijn. Bovendien zijn mascottes herkenbaar aan hun unieke persoonlijkheden en belangrijke boodschappen. Wat maakt Joggy uniek? Joggy beweegt graag, houdt van worteltjes, is altijd in een goed humeur, geeft graag knuffels en drinkt bij dorst het liefste water! Een belangrijke boodschap van Joggy is dan ook om alle kinderen te laten zien dat water drinken lekker en gezond is. Daarom heeft Joggy besloten om tijdens de Nationale Sportweek in september bidons uit te delen aan alle basisschoolleerlingen. Zo kan elk kind makkelijk zijn of haar eigen bidon gebruiken na de pauze, na het sporten of gewoon bij dorst.

Joggy heeft het al aan de basis-schoolleerlingen uitgelegd in een video, maar herhaalt hier ook graag waarom water drinken zo belangrijk is:

• Water is heel gezond en suikervrij
• Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft, oftewel 65%, uit water
• Je verliest bijvoorbeeld water door plassen en zweten, wat ook weer aangevuld moet worden
• Water drinken helpt je beter te concentreren op school
• Water komt gewoon uit de kraan, dus je kan je bidon altijd makkelijk bijvullen

Joggy ook bij jou op bezoek?
Joggy geeft kinderen graag op een leuke manier het goede voorbeeld met water drinken, beweging, gezond eten en goed slapen. Komt gezondheid of één van deze onderwerpen terug tijdens een activiteit op school, op de sportvereniging of in de buurt? Neem dan contact op met JOGG-regisseur Julia via j.vanweelden@merwestein.nl om te kijken wanneer Joggy langs kan komen.

Joggy

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk