Katern

Column SportID van de week: ‘Laten we met z’n allen sport op de lokale politieke agenda zetten!’

Vanaf nu schrijft elke week één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

In deze vierde column valt de eer te beurt aan Xanne Nanuru, buurtsportcoach Evenementen: ‘Laten we met z’n allen sport op de lokale politieke agenda zetten!’

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Sinds afgelopen zomer ben ik werkzaam bij SportID als buurtsportcoach Evenementen. Met veel plezier organiseer ik verschillende activiteiten en evenementen op het gebied van sport en bewegen voor inwoners van Nieuwegein. Om te begrijpen waar mijn passie voor het organiseren van evenementen vandaan komt neem ik je mee terug in de tijd. Mijn ouders zijn al jaren beide actief in de turnsport. Als klein meisje werd ik dan ook vaak meegenomen naar turnwedstrijden. Dan liep ik hele zaterdagen, vaak zo’n 10 – 12 uur per dag, in een sporthal. Vervelend? Helemaal niet! Ik vond het heerlijk om bij deze evenementen te helpen. Het begon met het ophalen van jurybriefjes als ‘jurymeisje’, later werd dit bijvoorbeeld het invoeren van scores op de laptop, helpen bij de catering of fungeren als speaker.

Wat ik van deze lange zaterdagen in de sporthal heb geleerd? Een heleboel, maar het belangrijkste is misschien wel: een evenement organiseren doe je niet alleen! Ik zag met eigen ogen hoeveel mensen, vaak vrijwillig, hun zaterdag opgaven om er samen een mooie dag van te maken voor de sporters en het publiek. Deze ervaringen neem ik mee in mijn huidige werkzaamheden als buurtsportcoach Evenementen. Mijn doel? Samen met lokale partners iedere inwoner van Nieuwegein in beweging krijgen en behouden door het organiseren van activiteiten en evenementen.

Waar houd ik mij als buurtsportcoach evenementen zoal mee bezig? Deze week is het voorjaarsvakantie, dus ligt de focus op het organiseren van de Vakantie Games. Dit zijn sportieve activiteiten die we iedere schoolvakantie organiseren voor 0 – 12 jarigen. Dit doen we vaak in samenwerking met lokale partners, zoals sportverenigingen, MOvactor, de KOM en bibliotheek de Tweede Verdieping. Samen maken we het mogelijk!

Naast de Vakantie Games zijn we op dit moment druk bezig met de organisatie van het lokale sportdebat voor Nieuwegein. Dit debat, wat plaatsvindt op donderdag 10 maart 2022, wordt georganiseerd met oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is namelijk cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. De keuzes van het nieuwe gemeentebestuur hebben dus zeker invloed op het lokale sport- en beweegbeleid voor de komende vier jaar. Daarom stellen we de lijsttrekkers van alle lokale politieke partijen flink aan de kaak. Aan de hand van vijf stellingen debatteren zij over vraagstukken als: ‘’Moet iedere school in Nieuwegein zich aansluiten bij de gezonde school aanpak?’’, ‘’Moet sport een publieke voorziening worden?’’ en ‘’Hoe zorgen we ervoor dat iedere inwoner van Nieuwegein kan deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten?’’. Aan het einde van het debat heeft Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, de eer om de prijs voor de beste debater uit te reiken.

Ben jij benieuwd naar de plannen van de lokale politieke partijen op het gebied van sport en bewegen? Volg dan donderdag 10 maart vanaf 19.30 uur het sportdebat. De link naar de livestream wordt van te voren gedeeld op onze Facebookpagina.

Laten we met z’n allen sport op de lokale politieke agenda zetten!

Xanne Nanuru

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk