City opnieuw vermeden door Nieuwegeiners

Opnieuw een sof voor City. In het centrum van Nieuwegein werd ook het Huiskamerfestival afgelopen zondag slecht bezocht. Tijdens City Zingt waren er deze zomer nauwelijks passanten die spontaan meezongen in het centrum, de eerste dag van Geinbeat werd daar recent zeer slecht bezocht en de tweede dag zelfs afgelast (het voortbestaan van dit muziekfestival is nu onzeker), het publiek van het Mini-Festival, het klapstuk van het Huiskamerfestival, werd zaterdag redelijk bezocht maar door alleen de organisatie zelf en wat winkelend publiek. Maar ook de muzikanten, hun familie en vrienden waren zaterdag voor een groot deel de bezoekers waardoor het leek dat het een klein succesje werd.

Cultuurmakelaar en organisator Casper Broekaart: “Over de sfeer en de samenwerking tussen de verschillende initiatieven ben ik zeer tevreden. Een breed scala aan artiesten kwam voorbij, met de lokale talenten SavannaJoy en Stijn Grul, waar Nieuwegein trots op kan zijn, voorop. Zij verdienen meer publiek.”

Alleen omdat er een bijzonder groot aantal partijen nauw samenwerkten aan dit event en er vele artiesten optraden, kwamen er nog tientallen nieuwsgierigen per optreden langs. Overige Nieuwegeiners lieten het event massaal links liggen. Broekaart: “Ook ik had iets meer mensen verwacht, zo’n honderd per optreden was mijn verwachting. Op de piek hadden we er ongeveer zestig. Over de dag verspreid zijn er een paar honderd mensen geweest, maar de meesten vertrokken toch weer binnen een uurtje. Bewoners uit Nieuwegein zijn lastig uit hun huizen te trekken. Dit is een probleem dat Nieuwegein breed is, ook naar andere evenementen komen weinig mensen. Zou het misschien in de DNA van de Nieuwegeiner zitten?” grapt Broekaart. “We hebben er trouwens bewust voor gekozen om het kleinschaliger aan te pakken dan de festival opzet van Geinbeat. Nieuwe tradities moet je opbouwen, vandaar de keuze voor kleine podia dit keer, zodat het ook met minder publiek knus blijft. Een leeg plein zoals bij de verregende vorige editie van Geinbeat gaf geen sfeer. Daar hebben we een les van geleerd.”

Organiserende partijen, zoals Geinbeat, denken met weemoed terug aan de geslaagde evenement dagen in het Park Oudegein. En denken er nu nog meer serieus over om City voortaan niet meer te kiezen als lokatie. “Dat kan ik me goed voorstellen”, zegt Broekaart. “Nieuwegein heeft meerdere pareltjes. Het is goed wanneer niet alle evenementen naar het centrum getrokken worden. De initiatieven in wijken als Vreeswijk en Jutphaas verdienen net zoveel aandacht als die in City.”

De lokatie vormt het grootste probleem van muzikale events in City. Het Mini-festival vond plaats op het Stadsplein, tussen het Stadshuis en theater DE KOM. Het doodse atrium van het Stadshuis is al langer een zorgenkind van de gemeente. Daar lopen Nieuwegeiners niet voor hun lol doorheen. En daar waar pleinen in andere steden druk bezochte doorgaansroutes zijn, lopen er in Nieuwegein twee brede wegen dood. En is het er al jaren kil, kaal en stil. Om op het plein te komen, moeten de winkelende mensen op City Plaza door of om het Stadshuis lopen. Broekaart: “Er is inderdaad geen structurele stroom mensen. Nieuwegein heeft in een late fase eerst vooral aandacht besteed aan het stedenbouwkundige aspect van de binnenstad. Nu pas komt de sociale infrastructuur aan de beurt. Het centrum is nog niet klaar. Het is nog te vroeg om structurele successen te kunnen neerzetten.”

Broekaart blijft hoop houden. “De markt komt naar het Stadsplein. Daarna wordt er gebouwd aan de Doorslag. Misschien dat er dan een doorstroom aan mensen komt. Er is nog een hoop werk te verrichten. Maar je moet dit zien als het bouwen aan een beweging. We moeten het van de lange adem hebben.”

Lege plekken aan tafel voor de lunch aan de Langste Tafel. Bijna 200 inwoners deden minder mee dan in 2016

14 thoughts on “City opnieuw vermeden door Nieuwegeiners

 1. hessel

  Geen bebouwing in de Doorslagzone, er staat al te veel beton in city !

  1. Wouter

   Hier ben ik het helemaal mee eens. Dat grasveld is een mooi evenemententerrein. Maar dit heeft hiermee natuurlijk niks te maken.

 2. Bas lachenal

  Geef wat meer ruchtbaarheid aan de activiteiten, vooral ook in de plaatsen buiten Nieuwegein. Ik woon in hei- en boeicop maar wist er niets van

  1. Leona

   Ik woon in nieuwegein maar ik wist er ook niks van we kwamen toevallig even op city omdat ik eruit wou omdat ik nu in een rolstoel zit ivm afgelopen vrijdag operatie

 3. Monica

  Zaterdag was het ook burendag met in fokkesteeg een heel leuk initiatief door en voor bewoners. Misschien wel teveel activiteiten op hetzelfde tijdstip??

 4. Wij (het team van AkoestiCafé) kunnen alleen maar wat zeggen over het muzikale Mini-festival op het Stadsplein. Met de rest van het Huiskamerfestival hebben we ons niet bezig gehouden. Om direct maar duidelijk te zijn: wij vonden dit onderdeel wel degelijk geslaagd. Op één belangrijk punt na – blijkbaar wisten velen het Mini-festival niet te vinden, om vele redenen. Dit risico hebben we van tevoren ook onder ogen gezien. Aan het einde van dit stukje wat meer daarover.

  Waarom vinden wij het wel geslaagd?

  Het is voor het eerst dat de organisatoren van verschillende muziekevenementen zo goed hebben samengewerkt. Met daarnaast nog veel meer betrokken organisaties. Het festivalterrein was ingericht op kleine aantallen bezoekers, waardoor ook bij minder publiek het geheel toch sfeervol bleef. De kwaliteit van de optredens was echt heel goed. Afwisselend, verrassend, mooi uitgelicht, goed geluid. Natuurlijk zijn er tal van mogelijke verbeterpunten, die we bij de evaluatie gaan bespreken. Zo kan je je afvragen of de tijden anders moeten (eerder beginnen, eerder klaar), het aanbod van ‘belevenissen’ niet groter moet zijn (meer ‘Parade’-achtig) en ook op promotioneel gebied valt er genoeg te verbeteren. Maar het stond er wél. Geen dooie boel, maar een fijn muziekfestijn.

  Over de aantallen bezoekers dan. We hebben al langer ervaring met het organiseren van evenementen in Nieuwegein. Wat we vaker zeggen: ‘Nieuwegein, altijd lastig’. Er is hier geen spontane loop naar nieuwe evenementen, zoals je dat in Utrecht wel mag verwachten. Je kunt gissen naar de redenen: het imago van Nieuwegeinse evenementen is niet zo best (‘het zal wel weer niks zijn’), Nieuwegein heeft sowieso nauwelijks een cultureel imago, de nieuwsgierigheid naar ‘iets nieuws’ ontbreekt daardoor, onze inwoners zijn meer wijk- dan stadsgericht, en zo meer. Ook vonden we de promotie beter kunnen. De samenhang tussen Huiskamer- en Mini-festival was onduidelijk en de tijdspanne van de communicatie was vrij kort.

  Maar het kan wél. Geinbeat heeft druk bezochte edities gehad. Ons AkoestiCafé trok de laatste keer meer dan 75 bezoekers naar het Barista Cafe. Ook de meer algemenere culturele evenementen zoals de kunstmarkt op de Herenstraat en Vreeswijk bij kaarslicht: druk bezocht. Volgens ons is het vooral een kwestie van leren, verbeteren, volhouden en blijven communiceren. De popcultuur staat in Nieuwegein op een laag pitje. Met dik 60.000 inwoners en zoveel mooie faciliteiten is dat jammer en onnodig. In het begin zeiden we het al: het is echt mooi hoe Nieuwegeinse organisatoren van muzikale events over hun eigen tuinhekje heen aan het stappen zijn. Het broeit en gist van de leuke, spannende, verfrissende ideeën, die verder gaan dan alleen dit Mini-festival maar wel mede daardoor meer kans gaan krijgen. Uiteindelijk gaan steeds meer Nieuwegeiners dat ook zien, horen en waarderen.

  Kortom: dit was tof, volgende keer wordt het nog beter, en in de tussentijd hopen we dat de muziekcultuur binnen Nieuwegein nog meer verschijningsvormen gaat krijgen!

  1. Christiaan

   Beetje je navevaluatie uit eigen doos en maar zeggen dat het zoo geslaags was, zelfde als schiphol na de zomer heeft gedaan, zichzelf een pluim geven, hoe goed de klantservice wel was, ….
   Heel veel mensen wisten niets van ditgene, gelezen het hoofdverhaal was dit niet zo geslaagd, flauw im achteraf te komen met hoe tof en goed alles was etc…

   Volgende keer wat meer ruchtbaarheid aan geven door te folderen , via deze site en of wat meer op social media zetten…

 5. Óók ik wist van niets. De Molenkruier krijg ik al weken níet in de bus.
  Denk dat City Plaza ook n parkeerprobleem heeft. Met de komst van de markt op de nieuwe locatie tussen t gemeentehuis en de restaurants zal de goedkopere parkeergarage erachter n puinhoop worden. Het duur parkeren in de binnenstad is mij al jaren n doorn in t oog. En mij niet alleen.

 6. Mart

  Die wethouder moet eens ophouden alles maar naar city te halen.
  Het is en blijft een tocht gat zonder sfeer…Alle activiteiten moeten wijken voor City-Plaza…
  Goed dat het festival geboycot is.
  Wellicht leren ze hiervan…Want in het regen gevallen Geinbeat was blijkbaar niet voldoende

  1. @Mart: volgens mij is er niks ‘geboycot’ hoor. Ook van een wethouder die ‘alles naar City wil halen’ weet ik niets. Wat ik wel weet, is dat City met dit soort evenementen een stuk leuker kan worden. En als je het niet leuk vind, dan kom je gewoon niet. Ieder wat wils.

 7. Jos Bruinsma

  Nieuwegeiners niet uit hun huizen te krijgen? Evenementen in Vreeswijk, zoals laatst bij de Museumwerf, zijn meestal vol volk. Daar komen Nieuwegeiners graag op af. Blijkbaar hebben veel bewoners aan andere zaken behoefte dan cultuur. En een stad met relatief veel 60 plussers is inderdaad geen popstad.

  1. @Jos: dat zeg ik ook. Het kan wel. En ik denk dat er ook publiek is voor laagdrempelige cultuur, waaronder (pop)muziek. Ons AkoestiCafé bijvoorbeeld trekt relatief veel mensen tussen 40 en 60. Een stad als Nieuwegein kan toch makkelijk allerlei evenementen hebben?

 8. Stella

  Soms krijg ik de Molenkruier in de bus en hij ligt al lang niet meer in de winkel. Zo krijg je dus weinig info over Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren