CDA’ers op bezoek bij Europees Parlement

Vrijdag 15 mei 2009 hebben vier Nieuwegeinse CDA-ers, op uitnodiging van Forum een bezoek gebracht aan het Europees Parlement.

FORUM organiseert als Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling viermaal per jaar Raad voor Raadbijeenkomsten. In de afgelopen periode zijn Nieuwegeinse CDA-ers al te gast geweest in onder meer Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Afgelopen vrijdag stond Brussel op het programma. We werden ontvangen in het Committee of the Regions (onderdeel van het Europees Parlement dat zich bezighoudt met regionale aangelegenheden).

Gezien de afstand gingen we dit keer op uitnodiging van Radj Ramcharan, organisator van de Raad voor Raadbijeenkomsten en CDA-gemeenteraadslid in Nieuwegein met de bus.

Hoewel Brussel nog geen 3 uur rijden is van Nieuwegein, waan je je in een andere wereld. Niet door de grensovergang, dat is echt een kwestie van opletten waar de oranje gestreepte windmolens beginnen. Wel door de taal, op straat overheerst de Franse taal en in de gebouwen van het Europese Parlement vormen de talen die tijdens de lunch aan tafel worden gesproken een regenboog aan verschillende geluiden. Al die talen zie je ook terug in de materialen die we mee konden nemen voor de Europese Verkiezingen op 4 juni a.s.

Na lunch en verzameling van promotiemateriaal voor onze CDA-stand werden we welkom geheten door Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van bestuur FORUM. We kennen hem al van de andere Raad voor Raadbijeenkomsten, maar iedere keer valt weer op hoe welsprekend en erudiet hij is. Hij leidt de discussies met vaste hand en waar nodig met een kwinkslag.

De bijeenkomst was gesplitst in twee blokken. Het eerste blok was met name gericht op kennis overdracht. Zo vertelde Jan Niessen, Director, Program Director Migration, Migration Policy Group over de afnemende rol die Nederland speelt in het Europese integratiedebat en over het kennisnetwerk dat de Migration Policy Group de raadsleden biedt. VNG Directeur Directie Europa, Annemiek Wissink, gaf een toelichting op de rol van het VNG in Brussel. Opvallend: op de vraag wat de VNG voor gemeenten doet op het gebied van reïntegratie, meldde zij dat hier beleidsmatig nog geen aandacht aan wordt geschonken. Haar wedervraag: waarom hebben de gemeenteraadsleden niet aangeklopt bij het VNG.

Zo kort voor de verkiezingen van de nieuwe leden van het Europees Parlement was er natuurlijk ook tijd ingeruimd voor discussie tussen en met beoogde Europarlementariërs.

Alle partijen waren aangeschreven. Alleen CDA-er Rena Netjes en Sietse Wijnsma (D’66) hadden de uitnodiging aangenomen. Twee partijen die zeker waar het Europa betreft veel dezelfde ideeën hebben en hoewel Sietse Wijnsma de ideeën van zijn partij met verve verdedigde, vonden wij CDA-ers, Rena de winnaar van het debat. Of zoals René Blom, fractieondersteuner CDA Nieuwegein en Herman van Wiggen, CDA raadslid te Nieuwegein aangaven, Rena kan met haar kennis van het Midden Oosten (zij spreekt zowel Hebreeuws als Arabisch) echt iets gaan bereiken. Toen ze ook nog aangaf fel gekant te zijn tegen gedogen van soft drugs kon ze helemaal niet meer stuk.

Tijdens de afsluitende Meet & Greet EU in een echt Brussels café, troffen we ook nog de vertegenwoordiger van de gezamenlijke Nederlandse provincies en last but not least (om in een andere taal te blijven) klom Hester Jansen op de stoel, één van de andere beoogde CDA Europarlementariërs.

Wat de schrijver van deze bijdrage, Tonnie van Wiggen-Valkenburg, betrokken CDA-lid, is bijgebleven van deze dag is de verbondenheid tussen de aanwezigen. Het maakt niet uit of je Turkse Nederlander bent, of Surinaamse Hindoe, of Vreeswijkse Nieuwegeiner, als je maar voor Europa bent.

Tonnie van Wiggen-Valkenburg

(foto: Renée Blom; Herman en Tonnie van Wiggen, Radj Ramcharan)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk