Byebye Palmtorens, Hallo Leegte

Twee hoge kantoortorens zouden de herkenningspunten van de nieuwe Binnenstad worden. Het project zou er bovendien het eerste bouwproject worden. Voorzien van milieuvriendelijke technieken moest het een voorbeeldproject worden. In juni 2004 werd bekend gemaakt dat de bouw eind 2005 zou kunnen starten. Ontwikkelaar Econcern zou het ook zelf deels gaan gebruiken.Maar erg vlotten wil het niet; de startdatum van de bouw is – in maart 2009 – onbekend. Jarenlang werd steeds een andere reden of helemaal geen reden gegeven voor de vertragingen. Voor een voorbeeldproject is de lange vertraging heel vreemd. Van een concern, dat zijn kunnen wil laten zien aan de buitenwereld, en van een gemeentelijk prestigeproject zou je veel meer voortgang verwachten. Niet dus.

Inmiddels is de opdrachtgever in zwaar weer terecht gekomen, net als alle branchegenoten overigens. Er zijn weinig huurders en dus ook weinig financiers voor nieuwbouw van kantoorruimte. Bovendien moet het concern kennelijk inkrimpen op personeelsgebied en heeft dus minder behoefte aan werkruimte. Een verhuizing is vrij duur en nieuwe huisvesting betekent meestal ook hogere huisvestingskosten. Gezien de slechte financiele situatie (jaarrekening helaas niet beschikbaar) is nieuwbouw en verhuizing voor Econcern dus onbereikbaar.

Maar nu dient zich hier dus een PR-probleem aan (in jargon ; een communicatie-uitdaging); zal het innovatie-concern het financieel onvermogen om zijn nieuwe hoofdkantoor te bouwen toegeven? Zal de gemeente toegeven dat een prestige-project gestrand is? Nee, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. In plaats daarvan zal men proberen de hoop levend te houden en anderen de schuld geven voor de vertraging; de financiers, die zich terugtrekken en de ingezakte vastgoed-markt. Te hoge huurprijzen, een foeilelijk ontwerp en een beroerde lokatie noemt men liever niet.En zo kan het dus gebeuren dat, hoewel de Palmtorens niet gebouwd worden, ze toch het symbool voor de nieuwe Binnenstad worden. Ze symboliseren het niet fysiek, maar wel figuurlijk door de eindeloze vertragingen en de steeds nieuwe verklaringen hiervoor. En tenslotte symboliseren ze de grote leegte in een wanordelijk gebied dat ooit een kloppend stadshart had moeten worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk