‘Buurtkracht’

De samenleving verandert in een rap tempo. Inwoners gaan steeds vaker zelf aan de slag om hun buurt beter en mooier te maken. Ze gebruiken daarbij hun eigen krachten en talenten en soms wat hulp van de gemeente. Vaak doen ze dat beter dan de overheid, omdat ze hun eigen wijk als beste kennen. Bijkomend voordeel van het zelf oppakken van zaken, is dat het een positief effect heeft op het welzijn en de gezondheid van die mensen.

Deze ontwikkeling vraagt om een andere manier van denken van de gemeente en de samenleving. Nieuwegein realiseert dat als geen ander en nodigde daarom vorige week drie internationale experts uit die daar veel van af weten: Jim Diers (VS) Cormac Russell (UK) en de Nederlander Joop Hofman. Zij deelden hun kennis op deze week met professionals uit Nieuwegein en de regio, bestuurders, raadsleden, inwoners en ambtenaren. Het was een groot succes. Van het symposium is een live magazine gemaakt als naslagwerk.

Wethouder Hans Adriani: ”Als we vertrouwen op de eigen kracht van de inwoner, dan moeten we die kracht ook de ruimte geven! Oók als het toevallig niet in de jaarplannen van onze organisatie staat.” Wethouder Martijn Stekelenburg: “Wij moeten zo nu en dan dapper genoeg zijn om de regels een beetje te omzeilen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk