BuitenWijs viert 10-jarig bestaan met 1000ste buitenles

Vandaag staat Buitenwijs stil bij haar 10-jarig bestaan en werd de 1000ste buitenles aangeboden. Deze vond plaats in groep 3 van de leerlingen  van de Trompetvogel aan de Parelduiker 15 in de wijk de Doorslag. BuitenWijs is het samenwerkingsverband van de gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik op het gebied van natuur- en milieueducatie. BuitenWijs verzorgt voor 73 basisscholen van de vier gemeenten lessen over natuur en duurzaamheid in én buiten de klas.

Toevallig was onze videograaf Bart van Rooijen medio 2017 ook bij een les van BuitenWijs op de Trompetvogel en maakte toen bovenstaande videoimpressie voor U.

1000ste buitenles
’s Middags om 12.00 uur kwam groep 3 van de Trompetvogel naar het Natuurkwartier in Nieuwegein. De leerlingen volgden de 1000ste buitenles die door de vrijwilligers van BuitenWijs begeleid werd. De les ging over Ribbeltje: een pissebed die een dennenappel op zijn kop heeft gekregen en zijn geheugen kwijt is. Al doende leerden de kinderen wie Ribbeltje was, wat hij eet, waar hij woont, wie zijn vrienden en vijanden zijn. Natuurlijk werden de kinderen verwend met iets lekkers.

Symposium ’Buiten gebeurt het!’
Om 16.00 uur op dinsdag 2 april start in het Milieu Educatie Centrum in Nieuwegein het symposium met het thema ‘Buiten gebeurt het!’ Daan Bleichrodt (IVN) trapt af en vertelt over het belang van buitenspelen en leren. Emile van Laar, directeur van de Beatrixschool in Nieuwegein vertelt hoe belangrijk buiten spelen en leren op zijn basisschool zijn.

Daarna vertelt Maarten Bruns (IVN) over wat er voor nodig is om buiten te spelen en te leren. De directeur van De Tandem in IJsselstein, Vincent Kalshoven, vertelt hoe basisschool De Tandem dit heeft vormgegeven.

Buitenlessen
De pareltjes van BuitenWijs zijn de buitenlessen. Tijdens deze buitenlessen zijn er vele momenten waarop kinderen topervaringen kunnen beleven: ervaringen die kinderen hun hele leven niet meer vergeten. Deze ervaringen leiden tot een positieve bijdrage, als kinderen later keuzes moeten maken bij duurzaamheid!
BuitenWijs is in 2009 gestart met het geven van buitenlessen. In het eerste jaar waren er enkele buitenlessen. In schooljaar 2018-2019 zijn er meer dan 250 buitenlessen geboekt!

Er zijn voor de kinderen van alle groepen buitenlessen: interessant, actief en leerzaam. Toppers onder de buitenlessen zijn de lessen Robin Hood, Koning Poes of Poes Nina op de kinderboerderij en De koeien van boer Jan! In totaal zijn er 14 soorten lessen die op meer dan 20 locaties in de vier gemeenten worden gegeven.

In het Natuurkwartier, een prachtig groen gebied in Nieuwegein met vier organisaties waaronder het Milieu Educatie Centrum, die educatieve activiteiten aanbieden. In dit gebied zijn vele leuke en speelse buitenactiviteiten, waar ook door de scholen gebruik van kan worden gemaakt!

Vrijwilligers
Veel buitenlessen worden gegeven door de vrijwilligers van BuitenWijs. In 2009 is gestart met enkele vrijwilligers: inmiddels zijn er meer dan veertig enthousiaste vrijwilligers actief. Elke gemeente heeft zijn eigen groep vrijwilligers. Samen dragen zij er zorg voor dat de kinderen in de mooie natuurgebieden een leuke les aangeboden krijgen.

Samenwerking
Er is prima samenwerking met kinderboerderijen, Staatsbosbeheer en Boerderij in de kijker. Veel lessen worden gegeven in mooie gebieden van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer werkt dan ook mee om de gebieden aantrekkelijk te houden voor de buitenlessen en is natuurlijk blij dat veel kinderen in hun natuurgebieden kennismaken met de natuur.

Door de samenwerking met Boerderij in de kijker! en drie andere NME-organisaties (Natuur- en Milieueducatie) wordt er gezocht naar financiering voor deze lessen die door de boeren zelf gegeven worden. Zo worden er kwalitatief goede lessen ontwikkeld en worden boeren opgeleid om deze lessen te geven!

De samenwerking met kinderboerderijen leidt er toe dat de leerkrachten de lessen geven op de kinderboerderijen en dat de medewerkers van de kinderboerderij alles voor de leerkracht goed voorbereiden en opruimen en als specialist antwoorden geven op vragen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren