Brandweer maakt kinderen brandwijzer op school

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft brandveiligheidsles op diverse basisscholen in Nieuwegein. Kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. Want voorkomen is beter dan blussen. De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.

Alle kinderen straks brandwijzer?!
Als het aan de brandweer ligt, worden alle kinderen in alle groepen 4 in de provincie Utrecht bezocht. Daarvoor wordt de methode ‘De Brandweer op School’ gebruikt. Via www.brandweeropschool.nl kunnen docenten werkboekjes per groep bestellen. De werkboekjes leren de kinderen over brandveiligheid op het niveau van hun belevingswereld. Ze leren om bewust om te gaan met het voorkomen van brand en wat te doen als er toch brand uitbreekt. Bij het lesmateriaal is voor groep 4 een brandveiligheidsles door een echte brandweerman of -vrouw inbegrepen. Zij nemen dan een schatkist vol verhalen mee naar school. Als scholen een lespakket voor groep 4 bestellen, krijgen zij er gratis een lespakket voor groep 8 bij.

Kinderen doen actief mee
De les is leuk, informatief en de kinderen doen actief mee. Diana Bouwman, medewerker Stimulerende Preventie: “Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het voorkomen van brand, er wordt uitgelegd wat je moet doen bij een ‘vlam in de pan’, wat het gevaar is van rook en wat het belang van een vluchtplan is. Met een boek kunnen ze er ook echt zelf mee aan de slag. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Als er toch brand uitbreekt, weten kinderen wat ze moeten doen.”

Investeren aan de voorkant
Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

One thought on “Brandweer maakt kinderen brandwijzer op school

  1. Bianca

    Wat geweldig om te zien dat de brandweer dit doet! Ik zal dit eens aangeven bij de school van mijn kinderen. Het is echt heel belangrijk dat kinderen al vroeg meer weten over brandveiligheid. Super fijne blog!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren