Brandveiligheidsles op basisscholen

Een brand waarbij jonge kinderen betrokken zijn, daar moet je toch niet aan denken? Daarom zet VRU brandweer zich actief in om kinderen meer bewust te maken van brandveiligheid. Kinderen van groep 4 en 8 kunnen van echte brandweermannen en -vrouwen leren hoe samen met hun (groot)ouders en anderen in de woonomgeving brand te voorkomen. Want voorkomen is beter dan blussen.

De komende tijd ontvangt de helft van de basisscholen in de provincie Utrecht telefonisch het aanbod dat de brandweer een brandveiligheidsles op hun school kan komen geven aan de leerlingen van groep 4. Groepen 8 krijgen de les van de landelijke campagne ‘4vuurwerkveilig’ aangeboden. Scholen kunnen zich hier ook zelf voor aanmelden via www.vrubrandweer.nl. In de komende jaren wil VRU brandweer alle basisscholen in de provincie Utrecht met de brandveiligheidslessen bezoeken.

Investeren aan de voorkant

De les duurt ongeveer een uur. De kinderen in groep 4 leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. Tijdens de lessen in groep 8 leren kinderen alles over vuurwerk en hoe ze ongelukken voorkomen. HALT geeft ook lessen over vuurwerk. Zij nemen zelf contact op met de scholen. Bij die scholen kan VRU brandweer eventueel samen met HALT een les verzorgen.

De VRU heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven. Met deze lessen wil VRU brandweer zorgen dat er al in de nabije toekomst minder branden uitbreken en daarbij minder mensen gewond raken of komen te overlijden. Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Omdat onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan jonge kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van het kind, maar ook op dat van zijn directe omgeving zoals hun (groot)ouders, geeft VRU brandweer deze lessen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk