Brandbomgooier Nijpelsplantsoen hoeft van OM niet de gevangenis in

Een 60-jarige Nieuwegeiner die vorig jaar 15 aaugustus een molotovcocktail naar een groep jongeren gooide, hoeft daarvoor niet de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een geheel voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van vijf jaar.

De man gooide een fles met brandbare vloeistof vanaf de galerij van zijn flat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein naar vier jongeren op straat. De fles spatte met een knal op straat uiteen, maar de jongeren van twaalf tot vijftien jaar oud bleven daarbij ongedeerd. Hier meer informatie over de overlast rondom het Nijpelsplantsoen.

De jongeren naar wie de man de brandende fles gooide, hadden hun voetbal bij hem op de galerij geschoten. Ze kwamen meerdere malen vragen of ze hem terug konden krijgen, maar dat weigerde hij.

Volgens het OM is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan een psychische stoornis en was de bewuste avond erg in de war. Zo had hij waanideeën over overlast die zijn bovenburen veroorzaakten en was hij boos omdat zijn computer was vastgelopen.

De Nieuwegeiner is inmiddels verhuisd naar een rustiger omgeving en heeft een nieuwe baan. Daardoor zou het nu veel beter met hem gaan. Een celstraf zou dit weer op losse schroeven zetten en dat is voor zowel de verdachte als zijn omgeving onwenselijk, vindt de officier van justitie.

Aan de strafeis zijn nog wel speciale voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich psychisch laten behandelen en moet zijn medicijnen trouw blijven slikken. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren