Brand Geinsche Hof ‘uitzonderlijk’

Zorginstelling De Geinsche Hof in de wijk Fokkesteeg kon met de levensgevaarlijke brand van afgelopen zomer slecht uit de voeten. Dat staat in het rapport dat vanmiddag is gepresenteerd naar aanleiding van de brand. De instelling oefende voldoende en had de ontruimingsplannen goed op orde maar was niet voorbereid op de zeer uitzonderlijke brand die de instelling op 27 juni trof. Bij de brand raakten 50 mensen gewond waarvan 10 ernstig. Alle 138 bewoners van de instelling moesten in allerijl worden geëvacueerd.

De brand in de Geinsche Hof was volgens het onderzoek ‘a-typisch’ en ‘uitzonderlijk.’ In het rapport staat beschreven hoe dakdekkers vlakbij het aanzuigpunt van het ventilatiesysteem aan het werk waren. Toen bij dat werk brand ontstond zoog het ventilatiesysteem de rook op. Zo kon het gebeuren dat alle, vaak kwetsbare, bewoners van de instelling geconfronteerd werden met dikke zwarte rook op hun kamer.

Er is een goede samenwerking tussen personeel van De Geinsche Hof, omstanders, bouwvakkers en professionele hulpverleners geweest. Vanwege deze samenwerking zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Een punt van kritiek is ook te vinden in het rapport. Zo verliep de communicatie met de brandweer volgens de onderzoekers moeizaam. Doordat er niet doorlopend overleg was met de meldkamer is de brand te laat opgeschaald waardoor de hulp te laat op gang kwam. Ook werden de omstanders en bouwvakkers die te hulp schoten onvoldoende begeleid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren