Bouwplaat van Huis Oudegein

Woensdagochtend 2 juni is er eindelijk weer sprake van een echte activiteit in Museum Warsenhoeck in het Milieukwartier aan het Geinoord. Om tien uur die ochtend arriveert een kleine vrachtauto van de firma Pack & Parcel uit Nieuwegein.

In de vrachtauto zitten niet alleen vijfhonderd grote enveloppen met daarin de papieren bouwplaat van Huis Oudegein, maar ook bijna veertienhonderd losse bouwplaten die bestemd zijn voor de basisscholen in Nieuwegein. Voorzitter Hidde van der Kluit van de Historische Kring neemt de dozen met bouwplaten met veel genoegen in ontvangst. “Het is een mooie bijdrage van onze Historische Kring Nieuwegein aan de nieuwe generatie Nieuwegeiners. Ze kunnen het Huis Oudegein, dat ze meestal alleen uit de verte kunnen zien, nu met eigen handen namaken. En op school krijgen ze daarbij ook een les over de geschiedenis van het Huis Oudegein en van Nieuwegein erbij. Dat is toch prachtig.”

Cor van der Meulen, directeur van Pack & Parcel zegt dat hij met veel plezier aan deze opdracht heeft gewerkt. “Ik vind het heel goed dat een Nieuwegeinse instelling zoals de HKN zo’n opdracht aan een Nieuwegeins bedrijf geeft .” Debby Mulder heeft het grafisch ontwerp gemaakt en er voor gezorgd dat de bouwplaat heel precies is gestanst. “Maar,” zegt ze, “een bouwplaat als deze maken, vraagt van de leerlingen aandacht en concentratie. Ik hoop dat de leerlingen er met veel plezier aan werken.”

De Historische Kring heeft overlegd met de vijf Nieuwegeinse schoolbesturen, Fluenta, Monton, ROBIJN, SSN en Trinamiek. Samen zorgen ze er voor dat elke leerling uit de groepen 6 en 7 van elke basisschool voor 1 juli de bouwplaat cadeau van hun schoolbestuur. HKN-leden gaan vanaf de komende week de veertienhonderd bouwplaten verdelen over de drieëntwintig basisscholen en die op elke school bezorgen. Er zijn scholen die in deze periode bezig zijn met een groot project over Nieuwegein en dan is deze bouwplaat een waardevolle aanvulling.

De Historische Kring Nieuwegein, de HKN, heeft in het kader van 50 Jaar Nieuwegein deze bouwplaat van Huis Oudegein in productie gebracht. Het prototype is in het afgelopen jaar 2020 al te zien geweest in de tentoonstelling ‘Modellen in Warsenhoeck.’

In samenwerking met Cor van der Meulen van Pack & Parcel is er voor gekozen om de bouwplaat te stansen, zodat de vorm gemakkelijk uit het papier kan worden losgemaakt. De schoorstenen precies in elkaar zetten en die op het dak plaatsen is wat meer priegelwerk. In de bouwplaat heeft Huis Oudegein geen brug, op foto’s is te zien hoe deze brug regelmatig is veranderd. De huidige brug heeft twee verdiepingen en dat is voor leerlingen te ingewikkeld om te maken. De brug is daarom weggelaten.

Vanaf 1 juli zal de bouwplaat voor alle Nieuwegeiners voor € 7,50 te koop zijn bij de Read Shop op Cityplaza en bij de diverse BRUNA-winkels in Nieuwegein. En natuurlijk ook in Museum Warsenhoeck tijdens de openingstijden op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

Op de foto Hidde van de Kluit (links) en Cor van der Meulen (rechts) bij het overhandigen van de eerste enveloppe. In het midden Debby Mulder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk