Bouwgein ‘Rookvrije’ omgeving

Na Sport- en Evenementencomplex Merwestein, de Mixed Hockey Club Nieuwegein is nu ook Bouwspeeltuin Bouwgein een ‘Rookvrije’ omgeving De gemeente Nieuwegein ondersteunt de campagne ‘de rookvrije generatie’ actief. Een voorstel van D66 Nieuwegein hierover werd in november verleden jaar met ruime meerderheid door de Nieuwegeinse raad aangenomen.

Het college van burgemeester en wethouders is onder andere met scholen en sportverenigingen in gesprek om hen te stimuleren ook rookvrij te worden. En dat lukt aardig. Inmiddels heeft Bouwgein de aftrap gegeven voor het invoeren van een rookvrije speeltuin. De organisatie vraagt dan ook als ouders, begeleiders of wie dan ook die komt op de bouwspeeltuin voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil Bouwgein kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat verandert er bij Bouwgein
Iedereen is en blijft welkom in de speeltuin. Dat geldt ook voor rokers. Wel is het hele terrein van de speeltuin vanaf nu rookvrij, met uitzondering van het terrein aan de zijkant van het gebouw. Hier kan indien nodig, uit het zicht van kinderen, gerookt worden. Bouwgein vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op de andere delen van het terrein.

Veilig en gezond
Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Hoe zit het met de cijfers in Nieuwegein
Uit het onderzoek blijkt dat in Nieuwegein 22% van de inwoners rookt in de leeftijdscategorie 19-65 jaar (cijfers 2017). Hiermee staat Nieuwegein wel in de top-5 waar het meest wordt gerookt in de provincie Utrecht. Voor de 65-plussers die roken is het percentage 13%. Ook hiervoor geldt een top-5 plaats.

Longfonds: Op weg naar een Rookvrije Generatie
Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren