‘Boren naar aardwarmte is niet zonder risico’s voor het milieu en bewoners!’

Warmtebron Utrecht wil in én onder enkele wijken in Nieuwegein naar aardwarmte boren. ‘Dit mag niet gebeuren, want het is veel te gevaarlijk voor bewoners en milieu en ook veel te duur’ volgens de leden van het Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein (BAN-Groep). Zij roepen de inwoners van Nieuwegein op om een petitie te ondertekenen om ‘Nieuwegein geen tweede Groningen’ te laten worden.

De inwoners uit Nieuwegein zijn ongerust over het winnen van aardwarmte onder hun woonwijk. Ze zijn vooral bang voor het ontstaan van schade aan hun woningen door ondergrondse trillingen en aardbevingen bij het boren naar aardwarmte. Niet alleen voor het dekken van zulke schade, maar ook voor waardedaling van woningen is geen risicofonds beschikbaar. ‘Iedereen weet hoe het met betalen van schade in Groningen gaat. Daar zit niemand in Nieuwegein op te wachten.’

‘Er worden onveilige technieken en grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt die kunnen leiden tot aardbevingen en verontreiniging van bodem en grondwater. Er zijn vele voorbeelden waar het fout is gegaan. ‘Nieuwegein geen Proefkonijn’ aldus de kerngroep BAN.

‘Aardwarmte is veel duurder, bewoners draaien voor alle kosten op en moeten extra investeren, omdat aardwarmte woningen minder goed verwarmt.  Warmtebron strijkt wel de winst op, maar laat bewoners met de schade zitten die zij veroorzaken.’

Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein komt op voor de belangen van bewoners en wil alleen aardwarmte als het volledig veilig is, niet duurder wordt, duurzamer is en bewoners er vrij voor kunnen kiezen.

Klik hier om de petitie te ondertekenen. Meer informatie over Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein kunt u hier lezen.

Klik hier voor ons dossier over aardwarmte in Nieuwegein.

Kerngroep BAN
Vanuit een groep van ongeveer dertig verontruste wijkbewoners is de kerngroep BAN ontstaan. Deze kerngroep telt zeven leden. BAN heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om veel informatie en rapporten door te lezen en met elkaar te bespreken. Door de Corona was overleg best lastig en hebben de leden tuin- en Zoomvergaderingen gehouden. De kerngroep voert met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen gesprekken en brengt de belangen en zorgen van de bewoners vooral onder de aandacht bij de gemeenteraadsfracties.

Website BAN
De kerngroep BAN heeft een nieuwe website: www.ban-groep.nl, waar je onder meer de laatste stand van zaken en ontwikkelingen kunt lezen. Ook kun je er vragen stellen. Verder zijn alle beschikbare onderzoeksrapporten, krantenberichten en internetinformatie over aardwarmte te lezen en te downloaden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren