Bomen met slechte conditie onder de loep

De gemeente Nieuwegein neemt binnenkort de bomen onder de loep in de wijken Batau Noord, Batau Zuid en Galecop. Dit om de kwaliteit van het groen en de bomen te verbeteren. Bij de omvorming van het groen kijken de beheerders welke bomen toekomst hebben en welke bomen niet gezond uitgroeien of die zelfs gevaar lopen bij een storm om te waaien. Het gaat hierbij vooral om verwilderd groen of spontaan opgekomen bomen zoals wilgen, elzen en populieren aan de slootkant en in bossen. In Batau Noord, Batau Zuid en Galecop wordt dit najaar de omvorming van het groen aangepakt.

Boomveiligheidscontrole
Bomen die een slechte conditie hebben of ziek zijn, komen op een attentielijst. Deze bomen worden elk jaar gecontroleerd. Met de attentie-boomveiligheidscontrole wordt een beoordeling gemaakt of en zo ja wanneer een boom moet worden weggehaald. Het gaat hierbij om bomen met iepziekte, kastanjebloedingsziekte, watermerkziekte, essentaksterfte, bomen met zwamaantastingen, bomen met een verminderde conditie, dode bomen of bomen die flinke wortelopdruk veroorzaken.

Stip
De bomen die weggaan in Batau Noord, Batau Zuid en Galecop hebben een blauwe en gele gespoten stip op de boomstam. In Galecop worden ongeveer 741 bomen weggehaald waarvan het grootste deel verwilderd groen is. In Batau Noord gaat het om circa 176 bomen waarvan 134 spontaan zijn opgekomen. In Batau Zuid worden acht bomen gekapt. Voor een gering aantal bomen is een kapvergunning aangevraagd en verleend. Ongeveer zeventig bomen die nu weg gaan, zijn door de gemeente in het verleden aangeplant. De overige bomen (circa 856) zijn spontaan en als verwilderd groen uitgegroeid. Deze staan voornamelijk langs sloten. Op deze plekken kunnen geen bomen staan vanwege het waterbeheer.

Herplant
Er komen in totaal 22 bomen terug op een plek die daar zeer geschikt voor is. Dat gebeurt in het nieuwe plantseizoen eind 2018 of begin 2019.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk