Boetes voor mensen die de afstandsregel negeren

Het kabinet neemt extra maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Zo kunnen er boetes tot 400 euro worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de regel om afstand te houden. Ook krijgen burgemeesters, zoals burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein, de mogelijkheid om bepaalde locaties te sluiten middels en noodverordening als er te veel mensen naartoe komen. Zo werd al eerder Sportpark Zandveld gesloten. Burgemeester Frans Backhuijs heeft nog niet gereageerd op de toespraak van Premier Mark Rutte, maar zal dat, naar verwachting, snel doen.

Premier Rutte sprak maandagmiddag zijn waardering uit voor iedereen die de afgelopen week is thuisgebleven. “Helaas geldt dat nog niet voor iedereen”, zei Rutte. Hij verwees naar de overvolle stranden afgelopen weekend, de ‘dagjesmensen’ die naar bouwmarkten of andere winkels gaan en de ‘schijt aan Coronafeestjes’ die georganiseerd worden. “Dat is gewoon asociaal en dat moet stoppen”, sprak de premier.

Om die reden is besloten de bestaande maatregelen verder aan te scherpen. Allereerst zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Die maatregel gold al tot 6 april maar is dus verlengd. Ook geldt er geen ondergrens meer van honderd personen.

BOETES
Burgemeesters krijgen daarnaast meer mogelijkheden om in te grijpen. “Burgemeesters zullen gaan beslissen om specifieke locaties voor het publiek te sluiten als dat noodzakelijk is. Stranden, parken, campings”, somde minister Grapperhaus op. Zo’n gedwongen sluiting is volgens hem pas aan de orde als die locaties zelf onvoldoende maatregelen treffen.

Ook mag de politie ingrijpen als mensen zich niet aan de afspraak houden om afstand te houden en niet samen te komen. Er kan bijvoorbeeld een boete worden opgelegd. Voor personen is die boete maximaal 400 euro, voor bedrijven maximaal 4000 euro.

SPREEK NIET MET MEER DAN 3 MENSEN THUIS AF
Grapperhaus gaf verder het dringende advies om ook thuis niet met meer dan drie mensen af te spreken. En ook in dat geval moet er anderhalve meter afstand gehouden worden. Kan dat niet in je huis, “dan is de consequentie dat je het niet moet doen”, zei de minister.

Tot slot worden ook de quarantaineregels aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven.

Grapperhaus erkende dat het geen leuke maatregelen zijn die het kabinet moet nemen. “Maar als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven.” Hij zei verder dat “de sleutel tot succes in ons eigen gedrag ligt”.

LOCKDOWN
Grapperhaus en Rutte deden allebei een beroep op iedereen om zich te houden aan de maatregelen, ook als je niet tot een risicogroep behoort. “Denk niet, het zal wel loslopen”, benadrukte de premier. “Stel je raakt besmet? Dan kun je nog steeds andere mensen aansteken. We leven met 17 miljoen mensen in een land. Doe het dan voor anderen.”

Ook waarschuwde hij dat een lockdown dreigt, als mensen niet luisteren. Als mensen zich nu niet houden aan de afspraken, dan is de volgende stap het hele land op slot gooien. “Ik hoop dat dat niet nodig is”, zei Rutte.

Dit zijn nu de maatregelen.

In huis

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Dit geldt tot en met 6 april en mogelijk langer. Een ‘frisse neus halen’ mag, maar doe dit alleen.
 • Als je kucht/hoest of verkouden bent, mag je niet naar buiten. Bij koorts moet het volledige huishouden thuisblijven. Voor mensen met vitale beroepen geldt een uitzondering, tenzij zij zelf ziek zijn.
 • Niet meer dan drie mensen mogen op bezoek komen en zij moeten minimaal 1,5 meter afstand houden.
 • Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn gesloten voor bezoekers.

In de openbare ruimte

 • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Als drie of meer personen minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren én geen gezin vormen, kan dat leiden tot een boete die op kan lopen tot 400 euro. Kinderen mogen nog wel met elkaar buiten spelen.
 • Burgemeesters hebben de mogelijkheid om middels een noodverordening makkelijker en sneller op te treden. Specifieke locaties, zoals stranden, parken en campings, kunnen daardoor snel gesloten worden.

Scholen

 • Basisscholen, middelbare scholen, mbo’s en kinderdagverblijven zijn tot en met maandag 6 april dicht en mogelijk langer. Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is wel opvang in de school en het kinderdagverblijf.
 • Hogescholen en universiteiten moeten onderwijs online aanbieden in plaats van grootschalige colleges.

Evenementen

 • Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen.
 • Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering. Kerken en ook moskeeën zijn verder gesloten.

Winkels

 • Winkels (en het openbaar vervoer) moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld middels een deurbeleid.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot en met 6 april hun vak niet uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.

Horeca

 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Ook bij coffeeshops kan afgehaald worden
 • Voor casino’s gelden dezelfde regels als voor eet- en drinkgelegenheden. Zij moeten gesloten zijn.

Overig

 • Op vakantieparken moet men maatregelen treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als dit niet gebeurt, mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs zijn tot en met 6 april gesloten en mogelijk langer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren