Boeren bij Jumbo distributiecentrum Nieuwegein vertrekken na ultimatum

Actievoerende boeren die sinds gisteren een distributiecentrum van Jumbo blokkeren in o.a. Nieuwegein hebben tot 12.00 uur de tijd gekregen van de politie om te vertrekken. Na die tijd zou er worden opgetreden. De politie was vanmorgen in gesprek met de actievoerders, die het vreedzaam wilden houden.

Meegebrachte zaken als barbecues en picknickbankjes zijn in allerijl opgeruimd. Inmiddels vertrekken de boeren. Het is onduidelijk waarheen en of het vertrek elders overlast zal geven.

Volgens de betrokken burgemeesters, waaronder Frans Backhuijs van Nieuwegein, en het Openbaar Ministerie ging het bij de acties van gisteren niet om demonstraties maar om blokkades, waartegen moest worden ingegrepen. Ook bij het distributiecentrum in Nieuwegein hebben agenten afgelopen maandag opgetreden, laat de politie weten. De actievoerders daar besloten gisteravond laat om toch te blijven overnachten.

De gevolgen van de blokkades van distributiecentra zijn steeds meer te merken in supermarkten. Actievoerende boeren hebben daarom een brief opgehangen waarin ze excuses aanbieden voor de lege schappen.

Dat consumenten de komende dagen op veel plekken waarschijnlijk zullen misgrijpen als ze groenten, fruit, vlees of zuivel willen kopen, daar zijn de boeren zich van bewust. ‘Wij begrijpen dat we met deze actie de mensen raken die niets kunnen veranderen aan de onwil in Den Haag’, valt te lezen in de brief. Onze excuses daarvoor.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk