Boa’s in Nieuwegein dragen bodycams

Vijf boa’s in de gemeente Nieuwegein dragen bodycams, dit voor een pilot van een half jaar. De pilot is inmiddels begonnen en loopt tot en met april 2021.

De burgemeesters van de 40 (middel)grote steden in ons land, hebben in juni 2019 in een brief aan minister Grapperhaus geschreven dat ze vinden dat de boa’s in domein 1 (Openbare ruimte) en 2 (Milieu, welzijn en infrastructuur) allemaal de mogelijkheid moeten krijgen een bodycam te dragen. Dat gaat nu gebeuren in Nieuwegein.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de handhavers met grote regelmaat te maken heeft met agressie en geweld. Volgens de gemeente gaat het onder andere om belediging, spugen, bedreiging en mishandeling. Wanneer mensen die dit gedrag vertonen weten dat ze gefilmd worden, zou dat een remmend effect kunnen hebben.

Vorig jaar zijn in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al vergelijkbare pilots geweest. In die steden hoort de bodycam nu tot het beschermingspakket van de handhavers. Uit hun pilots bleek namelijk dat geweld door het gebruik van de camera afnam.

Aandacht voor Privacy
Er worden technische en organisatorische maatregelen getroffen om veilig camera gebruik te garanderen. Zo worden er trainingen gegeven en zijn er praktische richtlijnen, werkinstructies en protocollen voor gebruikers opgesteld. Er is een infographic, ‘Werkwijze bodycams’, gemaakt om medewerkers te informeren over de bodycam en het gebruik daarvan. Daarnaast zijn er maatregelen getroffen om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de camerabeelden en zijn voorschriften opgesteld om verlies en/of onrechtmatige verwerking te verhinderen.

In mei volgend jaar zal de pilot geëvalueerd worden. Als deze positief uitvalt zal de bodycam tot de vaste uitrusting gaan behoren bij alle boa’s in Nieuwegein.

One thought on “Boa’s in Nieuwegein dragen bodycams

  1. Cornelus-Jan

    Mogen de beelden dan ook gebruikt worden als bewijs om te laten zien hoe weinig inlevingsvermogen BOA’s hebben ten opzichte van personen en situaties.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren