Katern

Bijziend door je telefoonscherm: een onomkeerbare gebeurtenis?

Steeds meer mensen, voornamelijk jongeren, hebben een bril of lenzen nodig. Onderzoekers wijzen erop dat dit geen toevallige gebeurtenis is, omdat het alles te maken heeft met het veelvuldige telefoongebruik.

Het urenlange telefoongebruik en het achtereen staren naar een computerscherm doet de ogen van de mens geen goed. Onze ogen passen zich hierop aan, waardoor mensen bijziend kunnen worden. Van dichtbij kun je de dingen dan goed zien, maar je zicht vervaagt als je iets in de verte wil zien. Kun je hier wat aan doen of is bijziendheid een onomkeerbare gebeurtenis?

Is het staren naar je telefoonscherm gevaarlijk?
Door veel en lang achter elkaar naar beeldschermen te kijken, kun je bijziend worden. Bovendien zal je merken dat je ogen sneller droog en vermoeid raken van het werken achter een laptop of computer, omdat je minder knippert dan gewoonlijk. Door bewust vaker te knipperen als je naar een beeldscherm kijkt en om de twintig minuten twintig seconden uit het raam te kijken, voorkom je droge en vermoeide ogen. Bijziendheid daarentegen is onoplosbaar, maar niet gevaarlijk. Het staren naar beeldschermen zorgt ervoor dat je oogbol langer wordt, waardoor je ogen scherp kunnen zien van dichtbij en wazig van veraf. Dat het onomkeerbaar is, betekent niet dat het een plotseling proces is. Je wordt geleidelijk aan bijziend en zal op een moment merken dat je een bril of lenzen moet gaan dragen.

Naar de opticien voor een bril of lenzen
Wanneer het bovenstaande je bekend in de oren klinkt, is het misschien voor jou wel de hoogste tijd om eens een oogmeting te laten doen bij de opticien. Op die manier kom je er immers snel en makkelijk achter of je nog wel zo scherp ziet als je daadwerkelijk denkt te zien. De opticien bepaalt echter niet alleen of je scherp of wazig ziet, maar ook wat voor soort lenzen je nodig hebt. Misschien kun je het immers zowel van dichtbij als van veraf niet meer zo scherp zien en heb je baat bij multifocale lenzen. Het kan ook zijn dat je veel buiten bent en lenzen met een uv-filter wil bestellen. Overweeg dan Acuvue Oasys, waarmee je twee weken kunt doen voor je ze moet vervangen voor een nieuw paar lenzen.

Nieuwe lenzen gekocht? Een wereld van verschil
Hoewel je zelf mogelijk niet meteen merkt dat je ogen achteruit zijn gegaan, is het voor de meeste beginnende lenzendragers een merkbare verbetering zodra ze voor het eerst lenzen dragen. Omdat bijziendheid, net als verziendheid overigens, een geleidelijk proces is, zul je niet direct merken dat de staat van je ogen achteruit gaat. Pas als je bijvoorbeeld een presentatie bijwoont of op de fiets stapt en je de letters op het scherm of het verkeersbord niet goed meer kunt lezen, merk je dat je een bril of lenzen nodig hebt. Aarzel dus niet om een oogmeting te laten doen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk