Katern

Bezoek ‘Nacht van de Vleermuis’ bij Prinses Beatrixsluis op vrijdag 24 augustus

Wat hebben vleermuizen, fauna-uittreedplaatsen, natuur en de Prinses Beatrixsluis met elkaar te maken? Je komt het allemaal te weten tijdens de Nacht van de Vleermuis op vrijdag 24 augustus van 19.30 uur en 21.30 uur.

Wandeling
Tijdens de Nacht van de Vleermuis op vrijdag 24 augustus maken we een wandeling over het Sluispad aan de oostkant van het Lekkanaal vanaf de Schalkwijkse Wetering naar de Plofsluis en weer terug. Zodra het gaat schemeren, pakken we de vleermuis detectoren erbij en laten onze ecologen zien waar vleermuizen leven, hoe zij zich verplaatsen en welke elementen uit het landschap een verrassende rol spelen bij de navigatie van vleermuizen.

Behalve medewerkers van het project gaan ook deskundigen van de IVN-afdeling Nieuwegein-IJsselstein en omstreken mee met de wandeling. IVN-afdeling Nieuwegein-IJsselstein en omstreken is een vereniging van enthousiaste vrijwilligers die mensen kennis wil laten maken met natuur en milieu. Meer informatie over het IVN is hier te vinden

Natuur
De wandeling begint nog voordat het gaat schemeren. Bij daglicht besteden we aandacht aan andere natuurmaatregelen. Rijkswaterstaat heeft maatregelen moeten treffen om verlies aan natuurwaarden vanwege de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal, te compenseren. Hoe we dat gedaan hebben, laten we tijdens de wandeling zien.

Praktische zaken
De Nacht van de Vleermuis bij de Prinses Beatrixsluis duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aanmelding is verplicht. Startpunt van de wandeling is de kruising van het fietspad Schalkwijkse Wetering en Lekkanaal. Deelnemers melden zich daar uiterlijk om 19.15 uur. We raden aan om met de fiets te komen. Kom je met de auto, dan parkeer je je auto op het naastgelegen bedrijventerrein Het Klooster en wandel je het laatste stuk naar de ontmoetingsplaats.

Trek goede schoenen aan. De wandeling is ook leuk en leerzaam voor kinderen! We betreden niet het bouwterrein.

Aanmelden
Er is plek voor 50 mensen. Toewijzing van plaatsen gebeurt op basis van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Aanmelden kan door een mail te sturen aan project.beatrixsluis@rws.nl. Vermeld in je bericht je naam en met hoe veel personen je komt. We laten je zo snel mogelijk weten of je mee kunt. Graag tot ziens op 24 augustus!

De speciaal aangelegde waterpoel voor vleermuizen

Poel eerder aangelegd speciaal voor vleermuizen
Door de werkzaamheden op Bedrijvenpark Het Klooster en door de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde sluiskolk, waren volgens de Flora- en Faunawet maatregelen nodig om op een andere plek natuur terug te brengen. De gemeente Nieuwegein en Rijkswaterstaat hebben daarom compenserende maatregelen gerealiseerd voor de flora en fauna wetgeving aan de Prinsessenweg in Nieuwegein.

In het kader van deze maatregelen heeft Rijkswaterstaat een poel aangelegd als compenserende maatregel voor vleermuizen. ‘Deze poel zorgt voor de voedselvoorraad van de vleermuizen die zijn gehuisvest op bedrijvenpark Het Klooster. Door ingrijpen van de mens, zorgen we er voor dat het evenwicht in de natuur bewaard blijft’, aldus projectleider W. Hoogenkamp van Het Klooster eerder tegenover onze redactie.

De poel aan de Prinsessenweg is zo groot als een privé zwembad en is niet toegankelijk voor het publiek of voor de aanwonenden. De poel, die medio maart 2015 is aangelegd, heeft een oppervlakte van ca. 100 m2, heeft een ovale vorm en een doorsnede van max. 13 m. ‘De natuurwaarden in dit gebied zijn hierdoor vergroot’ aldus Hoogenkamp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!