Bezoek de Prinses Beatrixsluis en vaar er doorheen op Open Monumentendag

Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk stellen de Prinses Beatrixsluis op zaterdag 14 september tussen 10.00 en 17.00 uur deels open voor het publiek. Er zijn rondleidingen op de monumentale sluis, u kunt meevaren met een boottocht en nog veel meer.

Startpunt van de activiteiten op de sluis is het terrein tussen de 2e en de 3e kolk in, dus niet bij de inmiddels verwijderde bouwkeet. Stevig schoeisel is aan te raden.

Rondleidingen
Er zijn vanaf 10.00 uur twee verschillende rondleidingen:
· Naar de nieuwe bedienruimte van de sluismeesters in de voormalige dienstwoningen (witte huisjes) die behouden zijn gebleven. Maximum aantal deelnemers per groep is 10. Start laatste rondleiding: 16.40 uur.

· Naar de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht over het monumentale sluiscomplex, de nieuwe 3e kolk en het verbrede Lekkanaal met de verplaatste kazematten. Voor deze rondleiding is de minimumleeftijd 8 jaar en geldt omwille van de veiligheid: één kind per volwassene. Maximum aantal deelnemers per groep 15. Start laatste rondleiding: 16.50 uur.

Aanmelden is voor beide rondleidingen verplicht en kan alleen op de dag zelf bij het inschrijfpunt bij de tent tussen de witte huisjes en grote witte loods. Bij beide rondleidingen moeten bezoekers trappen lopen. Er is geen lift aanwezig.

Boottocht
De Prinses Beatrixsluis bekijken vanaf het water? Dat kan tijdens een i.s.m. de ANWB georganiseerde boottocht op de ‘Columbus’! De ‘Columbus’ vaart vanaf steunpunt Schipbrug via de Lek door de Prinses Beatrixsluis naar de tweede opstapplaats, de aanmeervoorziening bij Schalkwijkse Wetering. Aan boord vertelt een medewerker van Sas van Vreeswijk alles over de werkzaamheden van de afgelopen drie jaar. Vanaf de Schalkwijkse Wetering loopt u in ongeveer 10 minuten langs het Lekkanaal naar de sluis en kunt u aanhaken bij de activiteiten aldaar.

De vaartijden onder voorbehoud van de precieze wacht- en schuttijd bij de sluis:

Steunpunt Schipbrug, Veerweg 4 Nieuwegein Kruising Schalkwijkse Wetering – Sluispad
10.00 11.00
12.00 13.00
14.00 15.00
16.00 17.00

U kunt (gratis) retourtjes en enkele reizen krijgen. Van de 220 beschikbare plaatsen per vaart zijn er 70 exclusief en op voorinschrijving voor ANWB-leden. De overige 150 per vaart zijn op beide opstappunten (dus niet op de sluis zelf) verkrijgbaar. Op is op. Een retourreis duurt ongeveer 1,5 uur en een enkele reis ongeveer 45 minuten.

Informatiepunten en kinderen
Wilt u meer weten over de bouw van de 3e kolk, de werking van de sluisdeuren, of over de renovatie en het onderhoud van dit rijksmonument? We hebben voor u tussen de 2e en de 3e kolk een looproute en informatiepunten ingericht. Medewerkers staan hier voor u klaar.
Voor kinderen zijn er een mooie kleurplaat en een bouwplaat van een weginspecteurswagen (op is op). Ook kunnen ze zich laten schminken.

Stadswandeling Vreeswijk
In samenwerking met de Museumwerf Vreeswijk en de Stichting Activiteiten Vreeswijk organiseren we ook wandelingen met gidsen in historisch Vreeswijk. Vertrek ieder half en heel uur vanaf het Raadhuisplein in hartje Vreeswijk. Bij de grote tent op het sluiscomplex én bij steunpunt Schipbrug liggen routekaartjes met de looproute naar het startpunt. Vertrek eerste wandeling om 12.00 uur, laatste wandeling om 16.30 uur. Ook Museumwerf Vreeswijk houdt tijdens het hele Monumentenweekend leuke activiteiten, meer info op hun site.

Parkeren op afstand Prinses Beatrixsluis
Komt u bij voorkeur met de fiets of met openbaar vervoer (bus 77 vanaf Utrecht Centraal richting Nieuwegein Zuid, uitstappen bij halte Nijverheidsweg en dan nog circa 10 minuten lopen), want bij de sluis is weinig parkeergelegenheid. Kan het niet anders en komt u met de auto, parkeert u dan aan het Defensiedok maar let op: de parkeergelegenheid blijft beperkt. Volgt u de aanwijzingen van de verkeersregelaars ter plaatse.

Opstapplaats boot steunpunt Schipbrug
Bij steunpunt Schipbrug is een kleine parkeerplaats voor ca. 15 auto’s. Bij evenementencentrum ’t Veerhuis aan Nijemonde 4 te Nieuwegein op circa 7 minuten lopen is meer gelegenheid. Of neem de sneltram richting Nieuwegein Zuid naar het eindpunt bij winkelcentrum Hoog Zandveld, ook op circa 7 minuten lopen.

Opstapplaats boot Schalkwijkse Wetering
Komt u bij voorkeur met de fiets naar dit opstappunt, want dichtbij is weinig parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is aan de zijstraten van het Inundatiedok op bedrijventerrein Het Klooster Noord.

Rijkswaterstaat en Open Monumentendag
Rijkswaterstaat doet voor het 10e jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema ‘Plekken van Plezier.’

One thought on “Bezoek de Prinses Beatrixsluis en vaar er doorheen op Open Monumentendag

  1. weel

    een kaartje erbij zou handig zijn

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren