Beroepenwedstrijd Natuursteenbewerken

Vijf studenten van het Bouw & Interieur College van ROC Midden Nederland doen op rijdag 6 en zaterdag 7 maart mee aan de Nationale Beroepenwedstrijd Natuursteenbewerken. De wedstrijd vindt plaats op de locatie Harmonielaan 2 in Nieuwegein, waar op zaterdag 7 maart van 10.00-13.00 uur ook de Open Dag plaatsvindt voor alle opleidingen van het Bouw & Interieur College en het Tech College. Tijdens de wedstrijd wordt door de kandidaten, volgens tekening, een werkstuk in Franse Kalksteen uitgehakt. De vakjury beoordeelt de werkstukken op: algemene indruk, mallen, profielen, maatvoering, vlakken, beschadigingen en afwerkslag.

De winnaar van de nationale wedstrijd Natuursteenbewerken wordt in augustus 2015 uitgezonden naar de WorldSkills in Sao Paulo, Brazilië. Nederland is van origine geen natuursteenland. Toch kunnen we internationaal goed meekomen. Een paar jaar geleden behaalde student Mike Slotboom op de World Skills in Finland nog een zilveren medaille.

Het Bouw & Interieur College in Nieuwegein is de enige aanbieder van deze mbo-opleiding tot natuursteenbewerker in Nederland. In goede samenwerking met de bedrijfstak wordt hier het vak geleerd, op niveau 2, 3 en 4. Ambachtelijk steenhouwwerk is voor de natuursteensector allang geen hoofdzaak meer. Ook in deze sector wordt steeds meer met moderne machines gewerkt en wordt natuursteen machinaal verwerkt tot aanrechtbladen, bouwonderdelen en grafmonumenten. De sector vindt het echter belangrijk dat elke medewerker zich breed ontwikkelt tot vakman, die zowel ambachtelijk als machinaal steen kan bewerken.

Ernst-Jan de Vries van het Branche Platform Natuursteen signaleert een steeds grotere belangstelling voor het vak van natuursteenbewerker. Duurzame producten maken, uit een mooi materiaal, spreekt veel mensen aan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren