Bermmonument mag in Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein heeft vrijwel als enige in de provincie Utrecht een uitgebreid bermmonumentenbeleid. Nabestaanden van verkeersslachtoffers kunnen op de plek van het ongeluk een gedenkteken oprichten. Ze maken er gebruik van, is te zien op de Structuurbaan en de Vreeswijksestraatweg.

,,Als beheerder van openbare ruimte moet de gemeente haar wegen vrij en veilig houden, en het plaatsen, bezoeken en aanzicht van een gedenkteken kan gevaar opleveren,’’ aldus de gemeente.Nieuwegein maakt onderscheid tussen twee soorten gedenktekens: het tijdelijke bermmonument met voornamelijk kaartjes en bloemen en een echte gedenktsteen van duurzaam materiaal. Dit twee type mag tot maximaal vijf jaar blijven staan, het eerste zes maanden.

Gemeentes staan niet altijd te springen om deze uitingen van rouw in het straatbeeld toe te staan. Grote gedenktekens zijn overal verboden.Lange provinciale wegen gelden andere regels dan in Nieuwegein. Bermmonumenten worden in principe niet toegestaan. Als een gedenkteken wordt gesignaleerd, wordt eerst contact opgenomen met de nabestaanden. De monumenten in Nieuwegein moeten aan diverse criteria voldoen: minstens 70 centimeter verwijderd van de rijbaan en het mag geen belemmering vormen. Alle kosten voor plaatsing, verwijdering en onderhoud zijn voor rekening van de initiatiefnemers. De huidige zeven monumenten langs de Nieuwegeinse wegen voldoen daaraan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk