Katern

Beleggers op huizenjacht in Nieuwegein nu de stad opkoopverbod wil invoeren: ‘Het zijn onwenselijke praktijken’

De woningmarkt is oververhit en daarom wil de Nieuwegeinse wethouder van Wonen binnenkort een opkoopbescherming invoeren. Dat betekent dat huizen die te koop staan niet meer zomaar verhuurd mogen worden. Intussen lijken beleggers nog gauw hun kans te grijpen huizen te bemachtigen.

Onlangs kregen bewoners in meerdere wijken namelijk een brief in de bus, waarin ene Marc aangeeft interesse te hebben in hun woning en die te willen kopen “voor een goede prijs”. “Ik ben op zoek naar woningen om te kopen en daarna te verhuren aan betrouwbare huurders”, schrijft hij onder meer. Ook belooft hij voordelen als “geen makelaarskosten” en “geen verkoopstress”.

‘Onwenselijke praktijken’
Lokale politici van GroenLinks, de SP, de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid trekken aan de bel. “De woningen moeten beschikbaar zijn voor mensen met kleine inkomens en starters”, zegt Alma Feenstra, fractievoorzitter van GroenLinks. “Je wil niet dit soort boeven die woningen opkopen, prijzen opdrijven en woningen uit de markt halen waar zoveel mensen op zitten te wachten.”

De partijen willen dat de gemeente snel actie onderneemt tegen beleggers die woningen opkopen. Vincent van Esch van de Partij van de Arbeid zegt daarover: “De gemeente moet nu de regie pakken. De markt is zo verziekt en mensen gaan daar nu mee aan de haal. Het zijn zeer onwenselijke praktijken. Dit soort acties zijn funest voor de toekomst van Nieuwegein.”

De raadsleden vinden dat de huizen beschikbaar moeten blijven voor mensen die zélf in Nieuwegein willen wonen. Bovendien vrezen ze overlast als huizen in handen komen van beleggers. Feenstra: “De huizen worden vaak gesplitst, waardoor er bijvoorbeeld meer auto’s voor de deur komen te staan. De containers zijn er ook niet op ingericht, dus de straat verloedert.”

Reactie wethouder
Ook wethouder Wonen Hans Adriani noemt het opkopen van woningen in Nieuwegein onwenselijk. In antwoorden op vragen van eerdergenoemde partijen liet hij gisteravond in een vergadering weten een brief te hebben gestuurd naar de betreffende Marc. “We hebben laten weten dat dit niet is wat we willen in Nieuwegein en we de poorten aan het sluiten zijn voor deze praktijken.”

De wethouder ziet geen mogelijkheden voor een tijdelijke maatregel vóór de wet Opkoopbescherming in Nieuwegein mogelijk ingaat. Volgens hem is het een ingewikkelde kwestie, omdat je met een opkoopverbod inbreuk maakt op mensen hun eigendomsrecht. Wel zegt Adriani zijn best te gaan doen om de nieuwe verkoopregels zo snel mogelijk in te voeren.

Er is  geprobeerd contact te leggen met Marc, de ondertekenaar van de verspreide brief, maar hij neemt vooralsnog zijn telefoon niet op. Ook raadsleden geven aan de man niet te kunnen bereiken. De brief is overigens ook in andere plaatsen in Nederland verspreid. Soms staat onder vrijwel dezelfde tekst wel een andere naam.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren