Auto-inbrekers houden van Nieuwegein

Uit cijfers van de politie, over de maanden januari tot en met oktober 2021, blijkt dat Nieuwegein in trek is bij auto-inbrekers. In de provincie Utrecht staat zij goede tweede na de stad Utrecht die zelfs landelijke op de eerste plaats staat met 2.743 auto-inbraken over dezelfde periode. Dat zijn 76,3 auto-inbraken per 10.000 inwoners.

Nieuwegein valt landelijk op in negatieve zin. Alleen al vorige maand waren daar 51 auto-inbraken. Relatief gezien heeft Nieuwegein met de 308 auto-inbraken over dezelfde periode (48,2 per 10.000 inwoners) zelfs meer auto-inbraken dan Amersfoort. Daar werd uit 328 voertuigen spullen ontvreemd door inbrekers. Positief punt is dat in dezelfde maanden vorig jaar in Nieuwegein meer auto-inbraken waren, namelijk 421.

Avondklok en dadergroepen
In de eerste maanden van het jaar was juist landelijk een forse daling te zien. Dit wordt mede toegeschreven aan de avondklok. André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit: ’In kleinere gemeenten zoals Nieuwegein kan soms een piek te zien zijn omdat daar een dadergroep actief is.’

De klassieke diefstal van een tas of laptop op de achterbank komt volgens hem minder voor mede door campagnes als ‘Niets erin, niets eruit’. “Het gaat nu vooral om bendes die op bestelling apparatuur uit een auto stelen of dure onderdelen demonteren zoals katalysatoren. Daar is veel handel in. De stuurtjes van de Audi A3 zijn bijvoorbeeld in trek en de navigatiesystemen van wat oudere Volkswagens”, zegt Bouwman.

Tot en met oktober van dit jaar registreerde de politie landelijk bijna 31.000 diefstallen uit een auto. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen er in dezelfde maanden bijna 38.000 autokraken werden gezet. Met name Zeeland, Drenthe, Groningen en Gelderland tellen dit jaar een stuk minder auto-inbraken.

Bij deze auto is in de wijk Galecop afgelopen week nog een katalysator verwijderd door een dief

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren