Appel-mandarijnencrumble

Een echt herfstrecept dit toetje of hapje bij de thee, een variatie op de bekende Applecrumble. Er zijn nu volop appels van de nieuwe oogst en de Clementines, toch wel de lekkerste mandarijnen, zijn er gelukkig ook weer. In deze crumble worden ze gecombineerd met citroensap en walnoten wat een uiterst smakelijk resultaat oplevert.

Voor 4 personen
boter om in te vetten
3 appels
6 mandarijnen, liefst Clementines
½ citroen
1 eetlepel suiker
1 afgestreken eetlepel maïzena
100 g bloem
100 g boter
75 g suiker
wat gehakte walnoten

Extra: lage ovenschaal en zeef

Verwarm de oven voor tot 160 à 180 gr C.
Vet de ovenschaal in met wat boter.
Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
Leg de appelhelften met de bolle kant naar boven in de ovenschaal.
Pel de mandarijnen en snij ze een keer in de breedte door.
Pers de halve citroen uit.
Doe mandarijnen en citroensap in een magnetronvaste schaal en verwarm op vol vermogen ca. 4 minuten.
Boven een andere magnetronvaste schaal de gekookte mandarijnen door een zeef drukken, zo veel mogelijk sap uit de pulp drukken.
Roer de maïzena los met een scheutje water en schenk het bij het mandarijnensap.
Goed doorroeren en in de magnetron op vol vermogen in ca. 2 ½ minuut laten binden.
Het is niet erg als het nog niet volledig gebonden is, als het maar wat dikker is.
De mandarijnensaus over de appels schenken.
In een kom bloem, boter en suiker door elkaar kneden (mixer met deeghaken of met vork prakken) tot het korrelig wordt.
De grove korrels als een deksel over de appels verdelen, de appels moeten helemaal bedekt zijn anders drogen ze uit.
Bestrooi met de gehakte walnoten.
Schuif de schaal in het midden van de oven en laat in ruim 20 minuten goudbruin en gaar worden.
Eet dit gerecht zo snel mogelijk nadat het uit de oven is gekomen.

Nagerecht of hapje bij thee/koffie
Tijd ca. 40 minuten (incl. oventijd)
Bron: eigen recept

Tip
Vervang de walnoten door gehakte hazelnoten.
Een paar wat ouder wordende mandarijntjes op de schaal?Niet weggooien, ze zijn nog prima geschikt voor dit gerechtje.

Weetje
Het kan niet genoeg gezegd worden, appels zijn gezond. Naast heel veel vezels bevatten ze belangrijke hoeveelheden fosfor, kalium, calcium en magnesium en sporen van zink, koper en ijzer. Naast kleine hoeveelheden B-vitamines is vitamine C in ruime mate aanwezig. Eet ze zoveel mogelijk vers. Dus, zoals de Engelsen zeggen:”One Apple a day keeps the doctor away”.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk