Anna van Rijn College en het Oosterlicht College niet door naar landelijke finale ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Afgelopen vrijdag 10 februari jl. streden diverse leerlingen van middelbare scholen in de provincie Utrecht om een plek in de finale van ‘Op weg naar het Lagerhuis.’ Ook het Anna van Rijn College en het Oosterlicht College uit Nieuwegein deden mee maar moesten de leerlingen van het Christelijke Gymnasium uit Utrecht en het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven ver achter zich laten. Het Nieuwe Lyceum kwam als nipte winnaar uit de bus. De winnaar van de V-rede werd Emma Ligthart van het Johan van Oldenbarnevelt Lyceum uit Amersfoort.

De teams debatteerden over diverse stellingen. Onder andere over de vraag of Nederland een nationale datedag nodig heeft, maar ook of meer verkeersvoorlichting tot minder ongelukken en slachtoffers leidt in onze provincie.

De jury beoordeelde de debatten aan de hand van een aantal punten, zoals ‘meeste invalshoeken’ en ‘beste lichaamstaal’. Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven en het Christelijke Gymnasium uit Utrecht stonden gelijk met drie tegen drie. Het laatste punt ‘beste samenwerking binnen het team’ gaf uiteindelijk het Nieuwe Lyceum zijn overwinning bij ‘Op Weg naar het Lagerhuis.’

De winnares van de V-rede, Emma Ligthart van het Johan van Oldenbarnevelt Lyceum uit Amersfoort gaf in 150 seconden weer wat haar bezig hield. Zij nam de toehoorders mee met haar vraag wat mensen zien als zij naar haar kijken. Ze zien bijvoorbeeld dat zij blond is en slank. Wat mensen niet aan haar zien, is dat zij blank is. Waarmee Emma een spiegel voorhield aan haar luisteraars en discriminatie op een omgekeerde manier benaderde: namelijk, dat blank de norm is en gewoon en alles wat niet blank is als ongewoon wordt ervaren. De jury roemde ook het feit, dat Emma niet alleen expressief was, maar ook durfde pauzes in te lassen in haar toespraak.

De winnaars gaan door naar de landelijke rondes en zullen als zij de finale halen een reis naar de Verenigde Natie in New York winnen met een van de organisatoren HOPE XXL. De VARA zendt de finales later in het jaar uit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk