Amerikaanse en Australische beiaardiers komen naar Nieuwegein

Tussen 24 en 28 augustus vindt in Utrecht het 20ste Wereld Beiaardcongres plaats. Voorafgaand aan dit congres komen een aantal beiaardiers uit Amerika en Australie naar Nieuwegein als onderdeel van een tweedaags evenement waarbij water en nieuwe beiaarden centraal staan. Op woensdag worden de leksteden Nieuwegein, Bergambacht en Schoonhoven bezocht.

‘Op de tocht komen we langs Kinderdijk, een mooie voorbeeld voor onze gasten om te zien hoe Nederland als eeuwen zijn watermanagement heeft ingericht. De dag wordt afgesloten in Dordrecht, daar hangt de grootste en zwaarste beiaard van Europa. Op 22 augustus bezoekt de groep Emmeloord en Almere, twee beiaardsteden onder de zeespiegel’ aldus beiaardier Dick van Dijk.

Beiaard

In Nieuwegein zal er op woensdag 23 augustus tussen 10.00 uur en 11.00 uur worden gespeeld door de gastheren van deze dag, Dick van Dijk en Mathieu Polak, beide stadsbeiaardier van Nieuwegein en Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Bergambacht, Schoonhoven en Dordrecht.

Na hun preludium zal de beiaard worden bespeeld door Dennis Curry, beiaardier Kirk on the Hills in Bloomfield, een voorstad van Detroit. Hij bespeelt daar een van de grootste carillons van Amerika. Janet Tebbel zal het stokje van hem overnemen, zij is beiaardier van Germantown, een voorstad van Philadelphia. Australie wordt vertegenwoordigd door Wendy Murphy, zij is beiaardier in Bathurst een stad in de buurt van Sidney.

De jonge beiaardier Liam Flood komt uit Washington en studeert naast zijn werk als data-analist, beiaard aan de North American Carillon School, zijn docenten zijn Lisa Lonie and Hunter Chase. De bespeling wordt afgesloten door Linda Dzuris uit Clemson (South Carolina) en Bart Vervaat. De laatste is weer een Nederlander, hij is stadsbeiaardier van Heerhugowaard.

De bespeling kan worden beluisterd in de tuin van het Leger des Heils, daar is ook koffie en thee. Na afloop kunt u de beiaardiers daar ook ontmoeten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk