Algemene beschouwingen VVD Nieuwegein

Voorzitter,

Vandaag zijn wij hier bijeen om de programmabegroting 2014 en de meerjarenbegroting 2015-2017 te bespreken. De VVD vindt het goed van het College dat het weer gelukt is om een sluitende begroting aan ons voor te leggen zonder grote lastenstijging voor de inwoners. Dit kunnen onze inwoners goed gebruiken in deze economisch lastige tijd.

Als VVD willen wij vijf maanden voor de verkiezingen geen besluiten nemen over nieuw beleid die langjarig in de begroting doorwerken. Wij zullen daarom niet instemmen met het structureel opnemen van de intensiveringen voor 2014. Het structureel karakter van deze intensiveringen moet in een brede afweging door de nieuwe coalitie worden besproken.

Vandaag stellen wij alleen de begroting 2014 vast en wij nemen kennis van de meerjarenbegroting. De VVD zal daarom geen losse punten van de meerjarenbegroting gaan aanpassen. Wel zullen wij kanttekeningen maken bij de mandjes. Dat houdt zeker niet in dat de VVD het volledig eens zijn met de door het College voorgestelde bezuinigingen en intensiveringen in de meerjarenbegroting.

De komende periode zal worden gedomineerd door de transities. De VVD vindt het een goed uitgangspunt dat deze nieuwe taken worden bekostigd uit de middelen die mee komen in het sociale domein. Met minder middelen zal er meer gerealiseerd moeten worden. Dit moet zorgvuldig worden uitgevoerd, want het gaat om kwetsbare mensen. Voor de VVD blijft centraal staan dat 1 gezin 1 plan en 1 regisseur heeft en dat we dus ontdubbelen. Wij hebben begrepen uit de stadsgesprekken dat mensen het positief vinden dat er niet meer wordt gedacht vanuit de beperking maar vanuit de mogelijkheden. Het doel daarbij is mensen in hun eigen kracht zetten. Ook zijn inwoners van Nieuwegein bereid om elkaar te helpen om zo te komen tot een participatiesamenleving. Speciale aandacht moet er zijn voor vrijwilligers en mantelzorgers en goede informatie naar onze inwoners.

De VVD heeft haar bedenkingen bij het bezuinigen van 300.000 euro op veiligheid. Het antwoord van de portefeuillehouder stelt ons niet gerust. Als VVD zien wij dat de stadstoezichthouders vooral worden ingezet in het stadscentrum als parkeerhandhavers, terwijl onze stadstoezichthouders veel meer taken hebben voor heel Nieuwegein. Van de 40 taken die wij met elkaar hebben afgesproken worden er maar 7 op dit moment op adequaat niveau uitgevoerd. Daarom bieden wij u hierover zo een motie aan.

De bezuiniging op de musea vindt de VVD buiten proportioneel en niet realistisch. Met de strategische heroriëntatie hebben de instellingen al een behoorlijke bezuiniging moeten opvangen. Als VVD zouden wij graag zien dat de musea op dezelfde wijze worden behandeld als De Kom en onze bibliotheek. Geef ze deze bezuinigingsronde rust om orde op zaken te stellen van de vorige ronde.

De VVD begrijpt dat we de sport niet bezuiniging op bezuiniging kunnen blijven ontzien.
Er gaat nu eenmaal veel geld in sportsubsidies zitten. Wel wil de VVD aan deze bezuiniging de kanttekening meegeven dat het van groot belang is dat kinderen sporten. De bezuiniging moet dus komen uit efficiency van gebruik van sportaccommodaties en het meer kostendekkend maken van volwassenen die sporten.

Als VVD willen wij graag het College meegeven dat veel Nieuwegeinse instellingen moeten afkicken van het jarenlange subsidie-infuus. Om dit te bereiken zou het goed zijn om instellingen tijdelijk te faciliteren door gemeentelijk coaches die praktische tips kunnen geven over hoe je als instelling onafhankelijk van dit subsidie-infuus wordt.

Tevens ontkomen we er volgens de VVD niet aan om ook de bovenwettelijke uitvoering van het armoedebeleid de volgende periode te bespreken. Wij zouden daarom graag zien dat het College inzichtelijk maakt welke bovenwettelijke regelingen wij in Nieuwegein hebben en hoeveel geld daaraan wordt uitgegeven.

De VVD vindt het stuk “de stad is nooit af” te mager om nu al bijna 1.9 mln. structureel te reserveren voor Stedelijke Vernieuwing. Wij zouden daarom graag zien dat het nieuwe College met een betere onderbouwing komt hoe deze gelden worden ingezet.

Dan komen wij nu tot ons laatste punt en dat is de Raad zelf. De VVD vindt dat de Nieuwegeinse Raad al sober is. Wij hebben geen wachtgeld, fractiemedewerkers en zelfs geen eigen fractiekamer. Toch vindt de VVD dat wij als Raad ook een stap moeten zetten. Wij stellen daarom voor om geen geld meer in te zetten om een externe partij in te huren voor het JAP-project. Wij vragen ons ook af of de huidige commissiestructuur nog wel voldoet. Het zou verstandig zijn als de nieuwe Raad eens zou onderzoeken of een tweewekelijkse Raad misschien beter past. In plaats van in de Raad alles te herhalen wat in de Commissie al is gezegd. Hierdoor zouden Commissieleden overbodig worden en is er minder ambtelijke ondersteuning nodig voor de Commissies. Wij denken dat daarmee ook een forse bezuiniging te realiseren is.

U heeft de VVD dit keer niet horen vragen hoe het staat met de groene golf en het parkeerverwijssysteem. Kunnen we afspreken, nu Nieuwegein geen fietsstad van het jaar is geworden, de focus op het realiseren van de groene golf en het werkend krijgen van het parkeerverwijssysteem komt te liggen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk