Alcoholgebruik mag pas vanaf 18 jaar

Vanaf 1 januari 2014 mag in Nederland aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer verkocht worden. Voor sterke drank (wodka, whisky en dergelijke) bestond deze leeftijdsgrens van 18 jaar al; vanaf 2014 geldt deze grens ook voor zwak alcoholhoudende drank (zoals wijn en bier). Drankverstrekkers, zoals supermarkten, sportverenigingen, cafés en andere horecaondernemingen, kunnen flinke boetes krijgen als ze aan jongeren onder de 18 jaar alcohol verkopen. Jongeren onder de 18 die in het bezit zijn van alcohol op openbare plekken zijn ook strafbaar. De gemeente voert controles uit.

Wethouder Volksgezondheid Hans Adriani: “Wij staan als gemeente achter deze maatregel. Vooral vanwege de gezondheidsrisico’s die alcoholgebruik met zich mee kan brengen. Steeds meer onderzoek laat namelijk zien dat alcohol schadelijk is voor het ontwikkelende brein van jongeren. Jongeren die te vroeg, te veel en te vaak drinken presteren slechter op school. Dit kan leiden tot een lager schoolniveau. Ook toont onderzoek aan dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd meer risico lopen op verslavingsproblemen. Juist om deze redenen wordt de leeftijdsgrens verhoogd. Daarnaast lopen jongeren onder invloed van alcohol meer risico op (verkeers)ongevallen, raken ze sneller betrokken bij agressie en vandalisme en hebben ze vaker onveilige seks.” De boetes bedragen voor 12 tot 16 jarigen 45 euro; voor 16 en 17 jarigen is dat 90 euro. Verstrekkers van alcohol riskeren een boete van minimaal 1360 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren